Orbán Viktor: A tömeges oltás helyett jön a készenléti oltás

2021. június 4. 09:16 | behir

Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, ahol nem vakcinahiány, hanem vakcinabőség van és ez a 17 millió adag megrendelt vakcinának köszönhetően legalább az év végéig egész biztosan így marad – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel, a Kossuth Rádióban.

A kormányfő szerint oltásbiztonságban vagyunk, ezért senkinek nem kell aggódnia sem egy következő hullám esetén, sem abban az esetben, ha kiderülne, hogy a második után egy harmadik oltásra is szükség van.

Orbán Viktor elmondta, hogy két és félmillió ember nem kért vakcinát, így nem érdemes a jelenlegi komoly erőforrásokat igénylő rendszert fenntartani, ezért átállnak a tömeges oltásról a készenléti oltásra. A miniszterelnök közölte, hogy a jövőben csak bizonyos helyeken lehet majd az oltást felvenni, ezért aki kényelmesen szeretné beoltatni magát, az most tegye meg.

A fiatalok oltásáról Orbán Viktor azt mondta, hogy nem akarják elzárni a szülőket a lehetőségtől, oltási kampány azonban nem lesz. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kiskorú gyermekeket a saját oltási bizonyítvány birtokában magunkkal vihetjük különböző eseményekre.

 

Új adatokkal egészítik ki a védettségi igazolványt

 

Magyarországnak eddig 11 országgal van kétoldalú megállapodása az utazási könnyítésekről. Orbán Viktor a szabadon beutazható országok körének bővítését szükségesnek nevezte, mivel még nem lehet tudni, hogy az uniós oltási igazolvány – amelyet július 1-jévezetnek be – működik-e.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországon elemzik az adatokat, a helyzetet, és annak alapján hoznak döntéseket. A nyugatiak ráadásul még a magyarok mögött vannak, hiszen ott még (sok helyen) kijárási tilalom és korlátozások vannak. Megjegyezte, hogy nem szabad európai összefüggésben gondolkodni a járványról, mert a magyar helyzetből kiindulva – az eltérő szabályozás miatt – nem lehet megérteni az európai helyzetet.

A nyugat-európai országok szeretnének eljutni a szabad mozgás állapotába, miközben még (oltottsági) kártyájuk sincs” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a nemzeti hatóságok dolga lesz, hogy a saját polgáraik számára ők bocsássanak ki védettségi igazolványt.

Beszélt továbbá arról, hogy június 15-ig kapott a hatóság határidőt, hogy újabb adatokkal egészítsék ki a magyar védettségi igazolványt, ami lehetővé teszi, hogy összhangban legyen a július 1-jétől megjelenő EU-s oltási kártyával.

 

Ma döntenek arról, mikor állhatnak vissza az önkormányzatok a normális működésre

 

Mit jelent a magyarok számára a két és fél hónapos előny? Most, hogy már nincsenek kijárási korlátozások, szabadság van, ha valaki be van oltva, szabadon mozoghat, járhat rendezvényekre, mehet nyaralni. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, látja külföldön, hogy a korlátozások és a maszk miatt depressziósak az emberek.

Beszélt arról is: pénteken döntenek arról, hogy az önkormányzatok mikor állhatnak vissza a normális működéshez. Ezért meg fogja változtatni a kormány a veszélyhelyzeti szabályokat, a kormányfő reményei szerint még ma (péntek) délután döntés születhet erről.

Megkezdődik a gazdaság újraindítása

 

A magyar gazdaság teljesítménye jobb lehet, mint másoké azáltal, hogy két, két és fél hónappal hamarabb szabadultunk meg a korlátozásokról – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett, segített az oltások megszervezésében, továbbá azoknak az embereknek, akik jelentkeztek és felvették a védőoltást.

Hozzátette: mostantól egyéni felelősség, hogy valaki felveszi-e az oltást vagy sem. A kormány nem tud felelősséget vállalni a következményekért, ha valaki nem jelentkezik oltásra. Mint mondta, a magyar egészségügy nem, hogy nem omlott össze, de kiemelkedően teljesített európai szinten..

 

Az internet csatateret nyitott a pedofil bűncselekményeknek

 

A pedofil ellenes törvénycsomagról szólva Orbán Viktor azt mondta: nagyon vékony mezsgyén járunk ezzel a törvénycsomaggal. Nem kíván a kormány túlzottan beleszólni a családok életébe, ezért finom módszert kell alkalmazni a törvénymódosítás során. Megjegyezte: az internet olyan új csatateret nyitott a pedofil bűncselekmények szempontjából, amely szabályozást igényel. A gyerekek nemcsak hozzájutnak az internethez, de kifejezetten „lubickolnak benne”. A virtuális térbe azonban nemcsak a jó, hanem a rossz dolgok is beáramolnak, és ezek lehatárolása, büntetése nagyon komoly munka.

Nagyon világosan kell fogalmazni: semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni a kiskorú gyermekeket. akik ezt a határt átlépik, nagyon szigorú büntetésre számíthatnak - mondta a miniszterelnök.

A nemzeti összetartozás napja

 

Orbán Viktor emlékeztetett arra: tizenegy évvel ezelőtt úgy döntött a magyar Országgyűlés, hogy az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját kovácsolja. „Persze, volt egy országvesztés, ezt nem fogjuk elfelejteni hetedíziglen sem. De a magyar nemzet megmaradt, és ennek a lelki közösségnek a megőrzése mégis csak sikerült, sőt, a kötődés erősebb, mint valaha - és ez nagy dolog!” – fogalmazott Orbán Viktor.

– Van egy fantasztikus kultúránk, ami nincsen senki másnak. Tehetséges nép a magyar. Miért ítélnénk magunkat az idők végezetéig bűntudatra? Amióta erősek vagyunk – az elmúlt tíz évben – azóta sikerült jelentősen javítanunk a viszonyunkat a szomszédainkkal is. Ma egyetlen nép sem élhet úgy a Kárpát-medencében, hogy ne kalkuláljon velünk, magyarokkal – fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, javult a viszonyunk a szomszédos népek közül a horvátokkal, a szlovénokkal, a szerbekkel és a szlovákokkal is. "Nem arra kell törekedni, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon Magyarország, hanem arra, hogy minél több barátunk legyen a Föld minden pontján, és ezeket a barátságokat váltsuk át gazdasági együttműködésre."

Teremtsünk olyan lehetőséget más országokban, hogy munkalehetőség, piacok teremtődjenek a magyar munkaerő, illetve magyar áruk számára. Ki kell mennünk a világba, nyitottnak kell lennünk rá, együtt kell működnünk a világgal. Mivel a magyar nyitott nemzet, ez a fajta együttműködés sok előnyt hozhat Magyarországnak – fogalmazott Orbán Viktor.

 

"Reméljük lesz mit ünnepelni a válogatott mérkőzései után"


Az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatottról szólva Orbán Viktor elmondta: sajnálja, hogy a válogatott egyik feltörekvő csillaga, Szoboszlai Dominik a sérülése miatt nem segítheti a csapatot az Eb-n. Egyúttal jobbulást kívánt az RB Leipzig középpályásának.

– Mi, magyarok együtt, egy nemzetként nyerünk és együtt veszítünk – jegyezte meg a miniszterelnök, aki hozzáfűzte: reméli, hogy a válogatott mérkőzései után lesz mit ünnepelni.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Választás, népszavazás 2022 – fontos tudnivalók

Áder János köztársasági elnök – Magyarország Alaptörvénye 2. cikk (3) bekezdésének megfelelően – az országgyűlési képviselők általános választását 2022. április 3. napjára tűzte ki. A köztársasági elnök – ugyanerre a napra – négy kérdésben országos népszavazást tűzött ki. A Békéscsabai Helyi Választási Iroda közleménye.
16:40
FEL