Operatív törzs: Javulnak a járványügyi statisztikák

2020. május 13. 12:06 | Varga Diána

Habár az igazolt fertőzöttek száma továbbra is nő, javulnak a járványügyi statisztikák – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár mindeközben arról beszélt, hogy hamarosan bővítik a munkahelyvédelmi intézkedések körét.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős állantitkára a gazdaságvédelmi akciótervben a munkahelyek védelmére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, kétféle munkabértámogatást nyújtanak a vállalkozásoknak azért, hogy minél több munkahely legyen megtartható.

Jelezte, hogy eddig több mint 5400 vállalkozás több mint 72 ezer munkavállalóra kérte a támogatást, jellemzően kis- és közepes vállalkozások, de nagyvállalatok is pályáztak forrásra. Az államtitkár megjegyezte: a kérelmeket továbbra is be lehet nyújtani, a további részletek a munka.hu-n találhatóak meg.

Bodó Sándor arról is beszélt, hogy külön kezelik a kutatásfejlesztés és innováció terén dolgozók támogatását, hiszen az ötleteik, fejlesztéseik, munkájuk eredménye garancia arra, hogy a magyar gazdaság újra induljon. Eddig 7200 ilyen cég nyújtott be 7200 főre kérelmet, melynek összege 5,2 milliárd forintot tesz ki. Főként a szakmai-tudományos, műszaki, feldolgozó ipari, info-kommunikációs, gépjárműjavítási tevékenységet folytató mikro- és kisvállalatok érdeklődtek a leginkább.

 

Gyermekfelügyelet a bölcsődékben és óvodákban

Müller Cecília a napi statisztika ismertetése mellett kiemelte, hogy minden járványügyi adat csökkenőben van, az igazolt fertőzöttek számát leszámítva. Ezeket a statisztikákat kedvezőnek nevezte, úgy fogalmazott, hogy az egyetemek által végzett szűrővizsgálat adatai is jónak mondhatók.

Az országos tisztifőorvos a bölcsődei és óvodai ügyeletekkel kapcsolatos szabályok betartására hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett, hogy az önkormányzatoknak kell biztosítani a gyermekfelügyeletet. Köszönetet mondott a nevelőknek, óvodapedagógusoknak és az intézményekben dolgozó személyzetnek azért, hogy biztosítják a megfelelő környezetet a kicsik számára, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők csak egészséges gyermeket vigyenek óvodába, bölcsődébe. Mint mondta, most kell megtanítani a kicsiknek a személyi higiéniai szabályokat, például a helyes kézmosást, a papír zsebkendő használatát, hiszen ilyen korban a legfogékonyabbak az új ismeretekre. Azt javasolta, hogy esős napokon, amikor nem lehet az udvarokat használni, a csoportokban szellőztessenek gyakran, érdemes ugyanezt alvásidőben is elvégezni. Az operatív törzs a polifoamok és olyan játékok használatát javasolja, amelyeket naponta lehet fertőtleníteni, illetve ezekről az eszközökről mindig le kell mosni a vírusölő szert. Érdemes olyan textíliákat használni, amelyek magas hőfokon moshatóak, ilyen például a magas pamuttartalmú ágynemű. Nem javasolják, hogy a gyerekek otthonról vigyenek magukkal játékot. Azt kérte, hogy a 65 év feletti személyzetet az intézmények kíméljék, ha dolgoznak is, akkor óvják magát védőfelszerelésekkel.

 
Újabb határátkelőket nyitottak meg

Kiss Róbert r. alezredes arról tájékoztatott, hogy tegnap 37 helyszínre, 26 kórházba, és több mint egy tucat, a védekezésben résztvevő intézménybe szállítottak védőfelszereléseket, melyeket a kórházparancsokok vesznek leltárba és döntenek azok a felhasználásról. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt is jelezte, hogy mától a osztrák-magyar határszakaszon újabb két határátkelőt nyitottak meg a hazatérő magyaroknak és azoknak, akik Ausztriában dolgoznak. Vas megyében az alsószölnöki, míg Györ-Mosonsopronban a jánossomorjai határátkelő használható.

Ma reggelig 499 hatósági házikaranténban lévő személy töltötte le azt az alkalmazást, amely a házikaranténok ellenőrzését segíti. Jelenleg összesen 11 053 karantén vannak hatósági házikaranténban, közülük 26-an szegték meg a szabályokat az elmúlt egy napban. A fővárosban és Pest megyében a rendőrök 258 fővel szemben kezdeményeztek intézkedést. 

További programok »

Itthon

A nagy kérdés: milyen legyen a készülő bérkerékpár-rendszer Békéscsabán?

Elektromos kerékpár-bérlési rendszer épül ki hamarosan Békéscsabán egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Az még egyelőre kérdéses, hogy melyik típusú rendszert telepítik a városban, ahogyan annak neve sem végleges, de azt már tudjuk, hogy összesen 50 kerékpárt lehet majd  bérbe venni jövőre.
2020. október 23. 14:27
FEL