Open Water Tournament - Tüskevár hangulat várja a nyíltvízi úszókat Békésben

2022. július 10. 18:26 | Kovács Dávid

Jövő szombaton folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság, az Open Water Tournament (OWT): a profik és az amatőrök a Körösben tehetik próbára tudásukat.

Július 16-án az indulók Szanazug és Békés-Dánfok között tíz kilométeren, a Dobozi híd és Békés-Dánfok között pedig négy kilométeren próbálhatják ki magukat. A pálya egyediségét az adja, hogy egy mesterségesen kialakított, nyílegyenes csatornáról van szó, amelyet még a 18-19. századi folyószabályozások idején építettek ki. A víz sodrása 0,5-1 km/h, hőmérséklete várhatóan 25-26°C lesz.

–  A helyszín egy folyóvíz, amely olyan, mintha állóvíz lenne. A versenyzők gyakorlatilag „Tüskevár hangulatban” úszhatnak, egy nagyon jól szabályozott folyómederben, ráadásul az is különleges, hogy úgy láthatják a célt, hogy az közben még távol, négy kilométerre van. A verseny fogadtatása nagyon jó, mindenki segítőkész, remélhetőleg ez a versenyzőknek is átjön majd. A szurkolók, az érdeklődők, a versenyzők hozzátartozói a Körös mellett a gáton sétálva, vagy akár kerékpárral követhetik majd a versenyt, így ez egy természetközeli program lehet a hétvégén – fogalmazott a verseny egyik szervezője.

Sallai György kiemelte: az a céljuk, hogy minél több csodálatos és izgalmas helyszínt fedezzenek fel, mutassanak be az idelátogatóknak, ilyen Gyékényes is, amely állandó állomás lesz, bízik abban, hogy Békés is ebbe sorba tartozik majd, de folyamatosan keresik az újabb lehetőségeket, hiszen missziójuknak tartják, hogy megmutassák hazánk szépségeit, összekötve a sportot és a turisztikát.

A versenyre mintegy kétszázan érkeznek majd az ország számos pontjáról, sőt, a határon túlról, Ausztriából és Szlovéniából is érkezett már nevezés. Az OWT viadalokat a kezdetek óta támogatják a Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid idén is kilátogatnak valamennyi versenyre, hogy tanácsokkal lássák el az indulókat, de az elmúlt évben számos vízilabdázó, többek között Kiss Gergely és Fodor Rajmund is tiszteletét tette a versenyen.

A szervezők olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik testközelből kísérnék végig a versenyt a Kettős-Körös folyón, bármilyen vízi járművel, kajakkal kenuval, túrakenuval, SUP-pal, evezős csónakkal, horgász csónakkal, motoros kishajóval vagy egyéb vízi járművel. Aki ilyen formában bekapcsolódna a versenybe, az e-mailen a gyorgy.sallai@friendshungary.hu címen, vagy telefonon a 30/3735937-es számon teheti meg.

A verseny jövő szombaton 11 órától kezdődik, további információkat ide kattintva olvashatnak.

 

További programok »

FEL