Online térben a Szerelmesek hete a gyulai kiállítóhelyeken

2021. február 6. 13:31 | behir.hu

Hagyományosan izgalmas és szórakoztató online tartalmakkal készül három gyulai kiállítóhely február 8-14. között, Valentin naphoz kötődően - derül ki az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleményéből.

Hagyomány a gyulai kiállítóhelyeken, hogy Valentin nap előtt "Szerelmesek hete" címmel rendeznek programsorozatot. Bár a gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel emlékház nem fogadhat vendégeket, az idei, negyedik alkalommal meghirdetett programsorozatban közösségi média felületeiken egyedi gyártású tartalmakkal mesélnek a történelemből szerelmi történeteket, a párválasztással kapcsolatos érdekességeket – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Közlése szerint a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont social media felületein a 19. századból idéz fel ismert szerelmespárok olyan kapcsolatait, amelyek a kortársakat megbotránkoztatták. Történeteket elevenítenek fel, amelyek szereplői úgy vállalták fel kedvesüket, hogy nem törődte környezetük és a széles közvélemény társadalmi elvárásaival. A kiállítóhelyek a sztorikat animációs videók formájában tárják a nagyközönség elé, amelyekhez a Fortepan közösségi fotóarchívumban található képeket is használtak, de készül olyan rövidfilm is, amely a legyezőnyelv rejtelmeibe enged bepillantást.

A gyulai várnál szintén a történetmesélés kapja a főszerepet: 16. és 17. századi szerelmi, illetve házassági eseteket dolgoztak fel, amelyek ma bulvárlapokban szerepelnének. Ennek megfelelően képzelték el, hogyan nézhetett volna ki egy bulvár újság akkoriban, s miként írhattak volna az egykor történtekről. A projekthez a kitalált újság oldalait készítették el.

Az Erkel Ferenc Emlékház a zenetörténetbe tekint vissza, s idézi fel ismert szerzők szerelmi életét. A történetek mellett zenei tartalmú posztokkal is készülnek a kiállítóhely közösségi oldalán.

Fekete-Dombi Ildikó hozzátette: a Szerelmesek hetére készített tartalmaik az élményszerű, szórakoztató ismeretátadást képviselik. Véleménye szerint az elkészített anyagaik akár az oktatásban is hasznosak lehetnek.

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL