Online tanulás: A Békés megyei nyelviskolák is átálltak a digitális oktatásra

2021. március 26. 08:04 | Vincze Attila

A kialakult járványhelyzet miatt nemcsak a közoktatási intézmények, hanem a nyelviskolák is átköltöztek az online térbe. Sokan ugyan még mindig ragaszkodnak a személyes jelenléthez, azonban egyre népszerűbbek az online képzések is. Nem mindegy viszont, hogy milyen életkorban kell így nyelvet tanulnia valakinek.

A járványügyi korlátozások újbóli bevezetése óta ismét számítógép és webkamera segítségével kezdődnek a nyelvórák a Csaba College Oktatási Központban. A pandémia miatt többször is előfordult korábban, hogy interneten keresztül kellett órát adniuk a tanároknak, így az intézmény már kiépítette az ehhez szükséges infrastruktúrát. Az iskola vezetése szerint népszerűek az online órák, főleg azok körében, akik eddig más városból jártak át a képzésekre. Időnként ugyan előfordulhatnak műszaki problémák, de az oktatási központ így is igyekszik a kényszer szülte helyzetből a legtöbbet kihozni.

- A mai technikával már megoldható, hogy videókapcsolaton keresztül olyan legyen a tanulás, mintha személyesen ott lenne az ember az órán, ráadásul a tanárok plusz feladatokat tudnak adni, és videókat lejátszani online, vagyis nagyon jó kis eszközeink vannak arra, hogy hatékony maradjon az online képzés is - fogalmazott Szatmári Péter, a békéscsabai oktatási központ képzési koordinátora.

 

A gyulai Helen Doron Gyerekangol Nyelviskolában is átálltak a tanárok a digitális oktatásra. Fotó: Bagi József / behir.hu

 

Az elmúlt hetekben a gyulai Helen Doron Gyerekangol Nyelviskola is teljesen átállt a digitális oktatásra. Az a módszer viszont, ami a felnőtteknél már bevált, nem biztos, hogy az általános iskolás, vagy netán óvodás korú gyermekeknél is pont ugyanúgy működik. Ebben az esetben inkább az jelent problémát, hogy a kiskorúak mellett a szülőknek is jelen kell lenniük az online órákon, hiszen sok esetben ők nyújtanak nekik technikai segítséget.

- Megtaláltuk a módját, hogy alkalmazkodjunk az online tanításhoz a saját és a gyerekek biztonsága érdekében, de nagyon-nagyon várjuk azt, hogy visszatérhessünk a tantermekbe, mert vannak olyan szülők, akik anyagi vagy valamilyen más okból nem tudják megvalósítani azt, hogy részt vegyenek ezeken az órákon, és ezek a gyerekek ilyenkor kiesnek a csoportokból - mondta Bota-Nagy Erika, nyelviskola vezető.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a járványhelyzet más nyelviskolákhoz hasonlóan az ő jelentkezési számaikra is negatív hatással volt, de abban bízik, hogy hamarosan újra visszatérhetnek a tanárok a személyes oktatáshoz.

További programok »

FEL