Online repertoár a Jókai színházban: régi sikerek, új műfajok

2020. április 25. 15:08 | behir

Alaposan átrendezte az életet világszerte a koronavírusjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és kijárási korlátozás, az internetre költöztek a színházi műfajok és a próbák. A békéscsabai teátrum az online repertoár mellett még profilváltásra is vállalkozott.

A gyors reagálás a védőmaszkok gyártásával kezdődött, amikor a színház varrodájából az első szériát, száz darabot a leginkább rászorulók kapták a városban. A legújabb szolgáltatás pedig az ebédfőzés elvitelre, illetve az ételkihordás a Művész Kávéházból. Közben a színház dolgozói, művészei a környezetükben élő idősebb embereknek folyamatosan segítenek bevásárolni, gyógyszereket beszerezni.

Amióta az előadások szünetelnek, hangoskönyv készül a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete részére, a tagok verseit, prózai alkotásait olvassák fel a Békéscsabai Jókai Színház művészei. A 7.TV felvételein a magyar költészet remekeit szólaltatják meg, és „home-office kiadás” készült többek között a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásból. A Jókai Netszínház repertoárján az elmúlt évadok sikeres bemutatóiból láthattak, illetve láthatnak felvételeket a nézők (Varázsfuvola, Elnémult harangok, Törvénytelen randevú, Csehov novellák és Leánykérés, Hetvenhét, Bánk bán).

A magyar népmesékről és Szent Balázs életéről forgatott kisfilmek (Az okos lány, a Jávorfából furulyácska, a Szóló szőlő, A medve és a macska című népmese) az óvodásoknak nyújtottak értékes programot. Szintén óvodásoknak hirdetett a színház rajzpályázatot, a gyerekek Kiss Ottó verseire készíthetnek alkotásokat. A költészet napjára és a járványveszély miatt a Jókai Színház művészei Versek a vesztegzárból címmel online versmondásra hívták a közönséget, hogy osszák meg mindenkivel kedvenc versüket. A legjobb felvételek megjelentek a facebook- és weboldalon.

Wass Albert Tizenhárom almafájának ősbemutatójához április 9-én megtartották a Jókai Színház történetében legelső online próbát. A színház folyamatosan keresi az újabb lehetőségeket, hogy kapcsolatban maradjon közönségével. Készülnek A Megfeszített című rockopera és a Tizenhárom almafa díszletei, jelmezei, zajlik sok nyárra tervezett karbantartás, selejtezés.

A függöny a színházakban egy ideig még valószínűleg nem mehet fel, de a művészek abban bíznak, hogy a kultúrával addig nemcsak szórakozást, hanem megnyugvást is nyújthatnak, erősíthetik a reményt és talán immunrendszerünket is a vírus elleni küzdelemben.

Niedzielsky Katalin

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
15:12
FEL