Az önkéntes karantén mindannyiunk érdeke

2020. március 17. 16:51 | Csiffáry Zsuzsanna

Egyre többen kezdik el felajánlani segítségüket nagyszüleik, illetve idősek számára, hogy ezzel is megkönnyítsék az önkéntes karantént. Erre az időszakra különösen fontos a személyes higiéné betartása, valamint a személyes kontaktok lecsökkentése.

Egyre többen figyelnek arra Békéscsabán, hogy segítsék a koronavírus miatt leginkább veszélyeztetett korosztályt: az időseket. Van, aki bevásással segíti hozzátartozóját, van, aki ételt visz vagy friss információt és van, aki telefonon keresi szerettét.

A karantén mindannyiunk érdeke – ezt az országos tisztifőorvos is megerősítette, s javasolta, hogy aki teheti, maradjon otthon, mert minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. 

– Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a személyi higiéné betartása mennyire fontos ezekben a napokban és a járvány ideje alatt végig. A kézmosásról nem lehet eleget beszélni, gyakorlatilag strigulázni lehetne, hogy vajon hányszor mosunk kezet egy nap – szögezte le Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

A fertőzést minden korosztály elkaphatja, de a krónikus betegségben szenvedők, illetve a 70 év felettiek vannak leginkább kitéve ennek a vírusnak. Ezért kérik őket arra, hogy maradjanak otthon, és kérjenek segítséget családtagjaiktól, barátaiktól.

– A koronavírus egy zsírburokkal körülvett örökítőanyag. A vírusok önmagukban nem tudnak szaporodni, gazdatestre van szükségük, és ha elég agresszívek, akkor egyre több gazdatestet tudnak megfertőzni, amelyben szaporodni tudnak – fogalmazott megkeresésünkre Dr. Ferenczi Attila háziorvos.

Mivel a vírusnak zsírburka van, legjobb védekezés ellene jelenleg az alkoholos fertőtlenítő mellett a szappan, amely elbontja ezt a burkot. Az is nagyon fontos, hogy a közösségi mozgást lecsökkentsük, hogy a vírus ne tudjon gazdatestről gazdatestre vándorolni – tette hozzá a háziorvos.

 

Galéria

 

 

FEL