Önbíráskodó kábítószer-kereskedő ellen emeltek vádat Battonyán

2019. április 30. 11:04 | behir

A Battonyai Járási Ügyészség önbíráskodás és kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat azzal az 50 éves magyarbánhegyesi férfival szemben, aki részben fiatalkorúaknak adott el kábítószert, emellett erőszakkal és fenyegetéssel próbálta meg behajtani adósai tartozását.

A férfi 2016 szeptembere és 2017 márciusa között Magyarbánhegyesen két fiatalkorúnak és egy felnőttnek adott el 111 gramm marihuánát. Az egyik fiatalkorúnak további 30 gramm drogot adott át azzal a céllal, hogy barátai körében azt grammonként 3 ezer forintért értékesítse – írja közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

A 18 év alatti fiú azonban nem adta át a kábítószer értékesítéséből várt 90 ezer forintot a vádlottnak, aki ezért az egyik közösségi portálon keresztül fenyegetni kezdte azzal, hogy ha nem törleszt, akkor baja lesz neki és a családjának is. A fiú ezután több részletben 15 ezer forint kézpénzt és 5 ezer forint értékű kannás bort adott a vádlottnak.

A vádlottól az egyik fiatalkorú 2016 decemberében ellopott 4 gramm marihuánát, amit a férfi visszakövetelt tőle vagy helyette 150 ezer forintot kért. A fiú nem fizetett, ezért a vádlott megöléssel és megveréssel fenyegette meg, de még így sem járt eredménnyel.

A vádlott egy férfinak  hosszabb időn keresztül nyugtató hatású gyógyszereket adott hitelbe, valamint 19 ezer forintért a férfi számítástechnikai eszközöket is vásárolt tőle. Az adós a tartozását nem rendezte, ezért előbb a vádlott megfenyegette, majd előre megbeszélt időpontban találkozott vele egy kocsmában, ahol egy fém viperával próbálta fejen ütni a sértettet – ő azonban hárította a támadást.

A Battonyai Járási Ügyészség a férfit kétrendbeli kábítószer-kereskedelemmel és három rendbeli önbíráskodással vádolja, amelyek közül a legsúlyosabb bűncselekményt – vagyis azt, hogy kábítószet adott el 18. életévét be nem töltött személyeknek – a törvény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A járási ügyészség a vádiratban a férfival szemben fegyházbüntetés kiszabását és a kábítószer-kereskedelemből származó közel 300 ezer forint elkobzását, továbbá a több mint 600 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére történő kötelezését indítványozta.

További programok »

FEL