Ön tudja, átlagosan mennyi búzát őröltek 1895-ben az István malomban? Ezek a gyerekek igen!

2016. május 28. 17:00 | Varga Diána

Koleradomb, katolikus temető, István malom. Mindhárom szerves része a békéscsabai helytörténetnek, és mindhárom szorosan kapcsolódik egy ponthoz: a Széchenyi ligethez. Ennek történetével ismerkedhettek meg a város felső tagozatos általános iskolásai a negyedik városismereti vetélkedőn, a hétvégén. 

Tudták önök, hogy 1895-ben 180 ezer mázsa búzát őröltek az egykori Rosenthal Márton Rt. gőzmalomban, mai nevén az István malomban? Ebből 25 ezer mázsa finomlisztet a nyugati országokba szállítottak. Ma már azonban se gépek, se liszt, a helyszín azonban adott volt a történelmi vetélkedő egyik állomásának, ahol az is kiderült, hogy az ország legjobb minőségű lisztjét őrölték itt, máshonnan kellett hozni gyengébb minőségű lisztet, hogy ne legyen olyan kirívóan tökéletes a végeredmény. 

Idén már negyedik alkalommal szervezte meg a vetélkedőt a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetségének helyi szervezete, illetve a városban működő történelemtanári munkaközösség.

Amint azt dr. Jároli Józseftől, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökétől megtudtuk: a vetélkedő egyik célja, hogy ne csak szövegszerűen találkozzanak a gyerekek a helytörténettel, hanem élményszerűen gyarapodjanak tudással. A szervezők azt tapasztalják, ez sikerül is, hiszen évről évre pozitívak a visszajelzések.

Ugrai Gábor, az egyik szervező történelemtanár a részletekbe is beavatott: idén a Széchenyi liget történelmével foglalkozott a vetélkedő. Az 5-8 osztályos diákoknak egy térkép segítségével kellett bejárniuk a terepet, így a Körösvölgyi Látogatóközpontot, a közeli koleradombot, a katolikus temető katonasírjait, az Előre pályát, de felkeresték az István malmot és a Turisztikai Főpályaudvart is. Az állomásokon nyomokat keresve kellett megoldaniuk a feladatokat, ennek mentén alakultak a végső helyezések. A város minden iskolája delegált egy-egy csapatot, így összesen 11, 4 fős csapat mérte össze tudását az egész délelőttös versenyen. 

FEL