Olimpia 2024: határidőn belül leadták a második pályázati anyagot

2016. október 7. 15:04 | Laczkó Viktória

Budapest a pénteki határidőre leadta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat második kötetét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). Az olimpiarendezéshez szükséges garanciák, a rendezés szervezeti, jogi keretei, a helyszíntervek módosítását tartalmazza a több száz oldalas dosszié, ami angolul és franciul készült el - írja az MTI

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke szerint Budapestnek rendkívül hasznos az a párbeszédfolyamat, amely első alkalommal van jelen az olimpiai pályázat során. Hozzátette, az Agenda 2020, a gazdaságos olimpia reformja jegyében a NOB megváltoztatta a pályázati folyamatot, s a legjobb megoldások megtalálása érdekében az egész pályázat alatt élénk párbeszéd folyik a kandidálók és a NOB, illetve az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei között. 

- A párbeszéd mindig segít megtalálni a legjobb megoldást Budapest építésében is - mondta Fürjes. - Ez az olimpiai párbeszéd, a sok konzultáció több 10 milliárd forintot spórol Magyarországnak.

Továbbá Fürjes kitért arra is,hogy a második körben bemutatják a helyszíntervek, létesítmények módosításait is. 

A budapesti olimpiát és paralimpiát előkészítő cégnek 36 típusú, összesen több mint 100 garanciát kellett leadnia a dokumentumban foglalva.

- Budapest versenyben van, ebből a pályázati anyagból is kitűnik, hogy 2024-ig Magyarország az olimpiához szükséges létesítmények több mint 90 százalékával az olimpiától függetlenül, egyébként is rendelkezni fog - mondta Fürjes, s hozzátette: ezek a létesítmények vagy már az olimpiától függetlenül is megépültek vagy olyan ideiglenes létesítmények, amelyek a játékokat követően átalakításra, elbontásra kerülnek.

- Az is kiderül a ma beadott pályázati anyagból, hogy az olimpia miatt semmilyen extra közlekedési beruházásra nem lesz szükség, vagyis az olimpiához pont ugyanazon fejlesztések kellenek, amelyek olimpia nélkül is megvalósulnának. Az olimpia van a városért és nem a város az olimpiáért. A budapesti pályázat így 100 százalékosan illeszkedik a gazdaságos olimpia, az Agenda 2020 koncepciójához - jelentette ki Fürjes Balázs.

Gratulációját fejezte ki a most benyújtott anyaghoz Craig McLatechey, az EKS független tanácsadó cég alapítója, az Ausztrál Olimpiai Bizottság volt főtitkára. 

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Párizs és Los Angeles verseng, a NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a rendezőről.

FEL