Olcsóbb lett kávé a koronavírus miatt

2020. augusztus 10. 08:41 | behir

Nagyon ritka, hogy a két legelterjedtebb kávébabfajta, az arabica és a robusta ára ne együtt mozogjon – most azonban szétváltak. Míg az arabica jóval olcsóbb lett, a robusta tartja az árát. Ennek az oka pedig a kijárási korlátozásokban keresendő – írta a Napi.hu

A vendéglátóhelyek bezárása és a csökkenő kereslet ennyire befolyásolta ugyanis a kávé árát, miközben erős túlkínálat alakult ki a piacon.

Körülbelül 150 millió zsáknyi kávébab fogy a világon, ennek nagyjából 70 százaléka arabica kávé. Ez kétszer drágább, mint a robusta és főként Latin-Amerikában és Afrikában termesztik. A kisebb kávézókban, de a nagy láncoknál és otthon is többnyire ilyen kávét fogyasztanak az emberek.

Az arabica szerződések ára azonban zsákonként 2020-ban csaknem 9 százalékkal esett vissza a New York-i kereskedelemben, míg a robustáé csupán 3 százalékkal csökkent. Az elemzések szerint pedig az otthoni kávéfogyasztás nem kompenzálja azt, hogy az emberek többnyire kávézókban, vagy a munkahelyükön isznak kávét.

Bár az ár csökkenését a fogyasztók nem fogják megérezni, mivel a kereskedők vélhetően nagyobb haszonra akarnak most szert tenni az elmúlt hónapok kiesésének kompenzálása miatt.

Forrás: HVG

További programok »

Itthon

FEL