Májustól Békésben is olcsóbb lesz a tömegközlekedés

2023. március 8. 11:00 | Vincze Attila

Május elsejétől országos és vármegyei tömegközlekedési bérletet vezet be a kormány a MÁV, valamint a Volánbusz helyközi járatain. A két új bérletfajta ára jelentősen kedvezőbb lesz, mint a kilométer alapú, viszont nem vehetőek igénybe helyjegyköteles vonatokon, 1. osztályon, továbbá a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain sem. Az utasok és a munkáltatók örülnek az intézkedésnek, amely azonban a közlekedési társaságok számára mindenképpen bevételkiesést jelent majd.

Orbán Viktor miniszterelnök február 18-i évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kormány májustól új bérlettípusokat vezet be a közösségi közlekedésben. A behir.hu által megkérdezett utasok többsége már hallott a tervezetről. 

A számokat áttekintve nem csoda, hogy sokan azt mondták, hogy a korábbiakhoz képest jobban megéri majd az új konstrukció. A MÁV és Volán járatokra egyaránt érvényes vármegyebérlet ára ugyanis olcsóbb lesz, mint egy 10 kilométeres, illetve az országos bérlet ára kevesebb, mint egy 25 kilométeren túli viszonylatra szóló havi bérlet. 

A bejelentésre nemcsak az utasok, hanem a munkaadók is felfigyeltek. Az egyik békéscsabai textilipari vállalkozás operatív igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a munkavállalóik mintegy 30 százaléka jár be hozzájuk a környékbeli településekről busszal vagy vonattal dolgozni. Számukra az utazási költségük 86 százalékát a cég fizeti,  így a vármegyebérlet bevezetése a vállalat számára is megtakarítást jelenthet majd.

– Mi nagyon örültünk ennek a kezdeményezésnek, ugyanis az előzetes számításaink szerint az utazási költségtérítés összege kb. 30 százalékkal csökkenhet társaságunknál a vármegye bérlet használatával. Szerintem ez az intézkedés mindenkinek jó lesz, legyen az dolgozó vagy egy cég, ugyan nem olyan hatalmas megtakarítás, de azért éves szinten a dolgozóknak 5-20 ezer forintot is jelenthet – számolt be a behir.hu-nak Hatos Zoltán, az Unicon Zrt. operatív igazgatója.

A kormány az ország- és vármegyebérletek finanszírozására 14 milliárd forintot csoportosít át a központi költségvetésből: ebből 10,6 milliárdot a Volánbusz kap, a vasúti személyszállításra 3 milliárdot szánnak, míg a maradék 400 milliót az elővárosi közlekedés céljára fordítanak majd.

További programok »

FEL