Ökumenikus Segélyszervezet: 1353 darab mézeskalácsszívvel indul a gyűjtés

2017. november 17. 16:04 | behir

Többéves hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei adventre készülve közös mézeskalácsszív sütéssel készülnek az adománygyűjtésre. A sütésbe idén is népszerű énekesek, sportolók és tévés személyek kapcsolódtak be. A szívecskéket az ünnepi időszakban az adományozók kapják majd meg, köszönetként hozzájárulásukért az ünnepi összefogáshoz – számolt be közleményében a segélyszervezet.

Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés jelképévé vált mézeskalácsszívek közös sütésének idén a figyelemfelhívás is volt a célja, ugyanis az elkészült 1353-as számnak kulcsfontossága van a szervezet gyűjtésében. A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként már ma is 250 forinttal lehet csatlakozni a több mint két évtizede indult, mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává növekedett adománygyűjtéshez.

November 17-én a budapesti Akvárium Klubban a segélyszervezet önkéntesei, sportolók, tévés személyiségek – köztük az adventi gyűjtés kiemelt partnerei és ismert közéleti személyek – fogtak össze azzal a céllal, hogy egy délelőtt alatt elkészítsenek 1353 darab mézeskalácsszívet. Az akció sokak összefogásával valósult meg: a Tesco a hozzávalókat, a Whirlpool a sütőket kölcsönözte, míg az Akvárium Klub a helyet biztosította térítésmentesen a nagy sütéshez. Az akcióba be is kapcsolódtak a támogató vállalatok munkatársai, s olyan ismert közéleti személyiségek is, mint Fabiny Tamás evangélikus püspök. Az önkéntesek seregében jelen volt Nagy Ervin színész, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó, Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportoló, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes judós, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Szatmári András világbajnok vívó, Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Vincze Ottó válogatott labdarúgó, Vastag Csaba és Wolf Kati énekesek, Forró Bence műsorvezető, Kovács Lázár sztárséf, Kiss Péter Balázs színész és Zuber Krisztián, Inti, a TNT együttes tagja.

A mézeskalácsszívek sütése advent idején továbbfolytatódik a segélyszervezet átmeneti otthonaiban, gyermekjóléti intézményeiben is. Az elkészülő szíveket a Bazilika előtti téren november 24-én nyíló ’Adventi Ünnep a Bazilikánál’ karácsonyi vásárban felállított szeretet.éhség. Adományponthoz szállítják, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez ott csatlakozók felé ezek a sütemények tolmácsolják az egész évben támogatottak köszönetét.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a meghitt és vidám hangulatú rendezvényen elmondta: „Természetesen nem véletlen, hogy pontosan 1353 darab mézeskalács készült, hiszen a 1353-as szám egyben az Ökumenikus Segélyszervezet adományvonala is. Az akcióval arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy már hívható a 1353, melynek tárcsázásával már mától 250 forint adománnyal csatlakozhat bárki az országos összefogáshoz.” Gáncs Kristóf hozzátette, hogy bár az egyházi advent csak az első vasárnapi gyertyagyújtással veszi kezdetét, az adománygyűjtés már ezekben a napokban is zajlik: a hét elején elkezdődött az adománykuponok árusítása a TESCO áruházak kasszáinál, és már hívható a 1353-as adományvonal is.

 

Mire gyűjt a Segélyszervezet?

 

Ahogy a gyűjtés jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem egy egyszeri ajándékozásról szól. Azért gyűjt a segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből.

Az Ökumenikus Segélyszervezet évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonainkban családok százainak biztosít lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. Az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből: hogy a felnőtteknek kínáljon esélyt a felzárkózásra, a gyermekeknek segítsen a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

 

További programok »

Itthon

A fiatalok 70 százalékának nehezen megy az elköltözés a szülői házból

Elköltözni a családtól nagy lépés mindenkinek. Az SOS Gyermekfalvak felmérésében arra volt kíváncsi, hogy a fiatalok milyen segítséget kapnak családjuktól az önálló életkezdéshez. Az anonim, online kérdőívet közel hatszáz olyan felnőtt töltötte ki, aki az elmúlt 10 évben költözött el a családjától.
14:18
FEL