Októbertől több mint 200 milliárdot szórnak ki a gazdáknak

Hetven százalékos támogatási előleget kaphatnak több mezőgazdasági jogcímnél október közepétől a gazdálkodók. A tervezett összeg eléri a 208 milliárd forintot – írja az agrarszektor.hu.

Az idén is fizetnek október közepétől támogatási előleget a gazdálkodóknak – jelentette be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). Tájékoztatása szerint a kormány az érintett jogcímeknél 70 százalékos kifizetést tervez.

Az Európai Unió lehetővé teszi, hogy a tagállamok október közepétől támogatási előlegeket utaljanak ki a gazdáknak. Az idei előlegfizetés tervezett összege 208 milliárd forint, szemben a tavalyi 182,2 milliárddal – közölte az államtitkár.

Korábban a kifizetéseket végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felügyelete az agrártárcához tartozott, de a kormány tavaly az MVH-t előbb a Miniszterelnökséghez helyezte, majd idén január elsejétől jogutódlással megszüntette. Azóta a kifizető ügynökségi feladatokat a Magyar Államkincstár látja el, amely a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt áll.

 

Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás:

Címke: , ,