Októbertől szigorodik a lakossági hitelfelvétel

2018. szeptember 11. 08:47 | behir

A Magyar Nemzeti Bank rendeletben szabályozza, hogy október 1-től egy háztartás a jövedelme hány százalékát tudja hiteltörlesztésére fordítani. A cél, hogy minél többen válasszanak biztonságosabb kamatozású hiteleket.

Ősztől teljesen átalakul a hitelezés szabályrendszere, de várhatóan ez a hitelkedvet nem befolyásolja majd negatívan. Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője elmondta, a hitelfelvételnél az adott háztartásban élők összeadott jövedelmét kell figyelembe venni.

E szerint ha a férj és a feleség teljes keresete nem éri el a 400 ezer forintot, kockázatos kamatozású hitelek esetén a fizetésük legfeljebb 25 százalékát fordíthatják majd törlesztésre a mostani ötven százalék helyett. Akiknek 400 ezer forint feletti bevételük van, ott ugyanez az arány harminc százalék.

Ezzel szemben, akik öt évig garantált kamatozású hitelt választanak, de nem éri el a keresetük a 400 ezer forintot, a fizetésük 35 százalékából törleszthetnek, akik pedig több mint 400 ezer forintot tesznek zsebre havonta, ők a fizetésük negyven százalékával számolhatnak a törlesztő részleteknél.  A tíz évig, vagy annál hosszabb időre garantált kamatozású hitelek esetében minden marad a régiben, és ahogy eddig, úgy ezután is a háztartás jövedelmének ötven százalékát lehet törlesztésre fordítani. Vincze Krisztián szerint a hitelkedv nem esik vissza, ugyanakkor a hitelpiac valamelyest átalakulhat.

„Várhatóan a jelenleginél kevesebben lesznek az új szabályozás értelmében hitelképesek azok közül, akik eddig hitelfelvételben gondolkodtak, viszont az az üzenet, hogy a hitelvétel biztonságos és szabályozott, azokat is ösztönözheti hitelfelvételre, akik eddig tartottak ettől a finanszírozási módtól – fogalmazott.

Forrás: Profit7/Hunyor Erna Szofia

 

További programok »

Pénzügy

Járvány miatt méltányolható igazolási kérelemmel elkerülhető a szankció

A számviteli beszámoló letétbe helyezése mellett a beszámolóra épülő bevallások benyújtásának és az azokhoz kapcsolódó adó megfizetésének határideje is május 31-e. Az adóbevallás határidőn túli benyújtása esetén elkerülhetők a szankciók a Pénzügyminisztérium közleményében foglaltak szerint.
06:14
FEL