Ők már felvették az ajánlóíveket Békéscsabán

2024. április 20. 14:49 | behir.hu

Ajánlást gyűjteni 2024. április 20. napjától 2024. május 6. napjáig lehet, kizárólag a Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) által kiadott, sorszámmal ellátott ajánlóíveken.A legtöbb békéscsabai jelölőszervezet már felvette az ajánlóíveket.

Április 20-án hivatalosan is elindult a június 9-én esedékes önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokhoz kapcsolódó kampányidőszak. A különböző jelölőszervezetek képviselői közül szombat kora délutánig a legtöbben felvették az ajánlóíveket, hogy a városszerte kihelyezett standokon aláírásokat gyűjtsenek. A Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője, dr. Bacsa Vendel jegyző számolt be a legfrissebb információkról.

– Szombaton kora délutánig a Hajrá Békéscsaba, a Fidesz-KDNP, illetve a Polgárok Békéscsabáért, a Patrióta Békéscsaba Egyesület, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP-DK-Párbeszéd-A Nép Pártján Mozgalom képviselői, a Munkáspárt egy jelöltje, és Fülöp Csaba független képviselőjelölt vették fel az ajánlóíveket. A nemzetiségi jelölőszervezetek közül a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, az Identita Szlovák Egyesület, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége egységesen gyűjt ajánlásokat, illetve szintén átvette az ajánlóíveket az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület is – tájékoztatott Békéscsaba város jegyzője.

Dr. Bacsa Vendel közölte, hogy bár a közösségi oldalakon több induló szervezet tagjai is közzétették, hogy összegyűjtötték az induláshoz szökséges ajánlásokat, ez még nem tekinthető hivatalosnak, azokat ugyanis vissza kell juttatni a választási irodához. Mint mondta, a bejelentés utolsó időpontja 2024. május 6-a, 16 óra.

Ahogyan azt korábban megírtuk, Békéscsabán polgármesterjelölt az lehet, aki a legalább 300 választópolgár ajánlását összegyűjtötte. Az egyéni választókerületek esetében – melyből Békéscsabán 12 van – a kerülethez tartozó összes választópolgár 1 százalékával megegyező ajánlást kell összegyűjtneni. 

Egyéni választókerület száma: 12

Szükséges ajánlások száma (db):

1               46

2               46

3               44

4               33

5               38

6               35

7               34

8               38

9               43

10             40

11             38

12             42

 

– Összeségében nem számít, ha 150 vagy akár 1000 db ajánlást sikerült összegyűjtenie egy-egy jelöltnek, a nyilvántartásba vételhez elegendő létszám elérése után a választási bizottság hitelesíti az indulást. A bizottság először április 23-án, kedden fog ülésezni, a nyilvántartásba vételt május 6-án fogjuk lezárni. Ezt követően megállapítjuk a jelöltek sorrendjét, illetve a szervezetek részéről, amennyiben szükséges, lehetőség lesz jogorvoslat benyújtására is – összegezte dr. Bacsa Vendel.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik az Árpád fürdőt

Sikeres pályázatot nyújtott be a békéscsabai önkormányzat az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed és a CsabaPark fejlesztésére. A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként 950 millió forint európai uniós támogatásból jönnek létre. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek és 2026. első felében fejeződnek majd be.
17:36
FEL