Nyújts ki mennyből: Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs koncertje Békéscsabán

2019. augusztus 21. 19:00 - 22:00
Helyszín: Belvárosi Katolikus Templom Békéscsaba 5600
2019. augusztus 9. 07:51 | behir

Az Orgonák éjszakája méltó nyitánya volt az OrgonaPont rendezvénysorozatnak, amelynek következő időpontját augusztus 21-e 19 órára tűzték ki Békéscsabán. A belvárosi katolikus templomban Sebestyén Márta Kossuth–és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője lép fel.

Sebestyén Márta egy interjúban így nyilatkozott a Somogy Megyei Hírlapnak:

– Mindig nagyon felemelő érzés templomban énekelni, s nyilván ez egy körforgás, először valamit ad az ember ad, s aztán visszakap. Aki eljön a templomba, örül, hogy megkapja a tartalmat, mélységet. Szamosi Szabolcs ötlete volt, hogy orgonakísérettel lépjek fel. Az triviális, hogy mondjuk egy tekerővel, de a hangszerek királynőjével? Az orgona őse a duda, s tulajdonképpen ez is csak egy óriási duda sok sípszárral. Meg lehet találni a közös nevezőt, kapcsolódnak gondolatok, zenei témák, hangnemek.

Sebestyén Márta több szállal kötődik Békés megyéhez. Édesanyja, aki az utolsó öt Kodály növendék egyike volt, a mai napig meghatározó személyisége a megyei zenei életnek. Sebestyén Márta születése óta szívta magába a kórusmuzsikát, a hangszeres darabokat.

Szamosi Szabolcs orgonaművész életét minden szempontból kitölti a zene. A zenei hagyományokat mindig szem előtt tartó művész, számtalan komolyzenei program, esemény - köztük az OrgonPont koncertsorozat – ötletgazdája, szervezője, és a Filharmónia Magyarország ügyvezetője. Hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára – játékába improvizációkat beleszőve vagy az orgonát szokatlan hangszeres társításokban megszólaltatva. Merészen használja az orgona színeit, lendületes, magabiztos hangszerkezelés, az érzelmek sokszínűsége jellemzi.

A Nyújts ki mennyből című koncerten augusztus 21-én egyebek mellett Kodály: Missa Brevis – Introitus, Kyrie, Gloria, Kyrie, Bartók: Este a székelyeknél és Tolcsvay Kyrie Sanctus című művei hangzanak el.

Jegyek 2900 forintos áron válthatók a Filharmónia Magyarország irodájában (Békéscsaba, Andrássy út 24-28., „U-alakú”; +36-66/442-120, bekescsaba@filharmonia.hu), a koncert előtt a helyszínen, valamint online a www.jegymester.hu oldalon. Diákok, nyugdíjasok és Csaba kártya tulajdonosok számára 10% kedvezményt biztosítanak. A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általuk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet.

 

További programok »

Kultúra

Kilencedik alkalommal szárnyaltak az angyalok a Békéscsabai Jókai Színházban

Angyalok szárnyalása címmel november 19-én, kedden egy jótékonysági esten léptek fel a nagyszínpadon a Békéscsabai Jókai Színház művészei és a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ fogyatékossággal élő fiataljai. A rendezvény kilenc éves hagyományra tekint vissza, de az együttműködés a két intézmény között sokkal régebbi.
2019. november 20. 13:46
FEL