Nyugdíjkorhatárt elért motorok a Csabagyöngyében

2016. február 15. 16:49 | Zsíros András

Különleges kiállításnak örülhetnek a veterán motorok szerelmesei Békéscsabán. Az ipartestület Veterán Motoros Klubja jóvoltából mindig más látvány fogadja majd a látogatókat, a szervezők ugyanis öt naponta cserélgetik a kiállított gépeket. A sajátos tárlat pénteken nyílt meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.

„A közlekedéstechnikai régmúlt vagy közelmúlt is része a magyar kultúrának.” Talán épp elegek is magyarázatként Herczeg Tamásnak, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettesének ezek a megnyitón elhangzott szavai arra, hogyan kerülhet egy veterán motorokból álló kiállítás egy kulturális központ aulájába. A saját kerekükön idegurult járművek ugyanis egy egész emberöltőnyi idővel ezelőttről maradtak ránk.

Bár az első két megtekinthető modell az ötvenes évek gépiparának színvonalát képviseli, Alföldi Károly szerint ezek akkoriban sem, és még most sem tekinthetők elavult szerkezeteknek. A Békéscsabai Ipartestület elnökségi tagja elmondta, ezek továbbfejlesztéséből alakultak ki később a szélesebb körben ismert Pannónia motorok.

A szervezők szerint az idősebb korosztály nosztalgiával, a fiatalok pedig érdeklődéssel tekintenek a kiállított tárgyakra. De a 70-es évek közepéig működő magyar motorgyártás szerintük mindenki szívéhez közel áll. Éppen ezért elsősorban ezt a világot igyekeznek felidézni.

Diószegi Gyula klubvezető elmondta, több kuriózumot is bemutatnak majd a következő napokban, így például látható lesz egy ritkaságszámba menő Csepel oldalkocsis motorkerékpár is.

A március 15-éig látható tárlat végén a klubtagok motoros felvonulással ünnepelnek majd.

FEL