Nyugat-Európa már úszik

Elmondjuk, mire jutottak a magyar szakemberek, lesz-e vész,

Rengeteg víz zúdult Európa egy részére az elmúlt héten. Franciaországban katasztrófahelyzetet hirdettek, a Szajna 1982 óta nem volt ilyen magas. Bajorországban autókat sodortak el, házakat romboltak le a villámárvizek, többen meghaltak – írja az Index.

Harmincnégy éve nem mértek ilyen magas vízállást a Szajnán Párizsnál. A folyó várhatóan hat méterrel az átlagos szint fölött tetőzött, de ez bőven elmarad az 1910-es rekordtól. Az évszázad árvize idején a francia főváros jobban hasonlított Velencére, mint önmagára. Most a belvárosi utcák nincsenek veszélyben, de a hatalmas víztömeg így is rengeteg gondot okoz. Bezárt a Louvre és a Musée d'Orsay, a kiállítási tárgyakat biztonságos helyre vitték. A partot katasztrófaturisták lepték el annak ellenére, hogy kifejezetten kérték az embereket, inkább máshol sétálgassanak. A grafikonokból kiolvasható, hogy idén jóval kevesebb eső esett a Duna vízgyűjtő területén, mint három éve. Ráadásul a mostani ítéletidő inkább az Inn vízgyűjtőjét sújtja. Emiatt a Dunán fokozatot meghaladó vízállások az Inn torkolat alatt alakultak ki. Passaunál szerdán tetőzött a folyó, a másodfok szintjét kevéssel meghaladó, a 2013-as tetőzési szinttől 5 méterrel alacsonyabb vízállással.
A magyar szakaszon már megkezdődött a tetőzés. Nagybajcsnál csütörtökön este 483 cm-t mértek, ami 13 centivel haladja meg az első fokot. Budapestnél 470 cm-t várnak, az alsó rakpart szintje 645 cm-nél van. A legfrissebb előrejelzések szerint nem lesz készültség. 

Megosztás:

Címke: