Nyitás előtt áll az Almásy-kastély Stefánia-szárnya

2021. március 16. 19:00 | behir

A kastély Stefánia-szárnya országos kampány során mutatkozik be márciusban. Az épületrész felújítása befejeződött, jelenleg a szárny berendezése zajlik és amint a járványhelyzet engedi, meg is nyílik a látogatók előtt.

 

Az épületegyüttes egyszintes részének belső felújítását 2019 októberében kezdték meg. A nemrég befejezett munkákat követően jelenleg a szárny berendezési tárgyait, bútorait szerzik be. 

– A gyulai Almásy-kastély épülete egymáshoz L alakban csatlakozó, két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kiskastély-szárnyból. A főszárnyat 2016 márciusában adták át, abban „Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban” címmel nyílt állandó kiállítás, amelyet időszaki kiállítótér, múzeum- és ajándékbolt, valamint kávézó egészít ki – emlékeztetett: Fekete-Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója. Hozzátette, eddig elsősorban az Európa 40 legjobb kiállítása közé került állandó tárlatuk révén voltak ismertek, a tervek szerint az idén tavasszal nyíló Stefánia-szárny szolgáltatásaival azonban új értelmet nyer a látogatóközpont elnevezés is. 

A beruházás három fő eleme a bálterem és kulturális rendezvénytér, a Gyulai Csemegetár, valamint az Ételtörténeti Bemutatótér és Foglalkoztatóközpont. A bálterem kiemelkedő technikai felszereltsége és mobil berendezései révén alkalmas színházi és zenei produkciók fogadására, konferenciák rendezésére, valamint céges- és családi rendezvények lebonyolítására. A csemegetár Gyula és környéke ízvilágát tükröző tájjellegű ételeket, gasztronómiai különlegességeket mutat be. Az ételtörténeti bemutatótér főzőtanfolyamok, illetve tematikus vacsorák segítségével tárja fel, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17-19. században.

– Gyula város rendkívül gazdag műemlékekben, melyek közül legismertebb a gyulai vár. Épített örökségünk kiváló adottságokat biztosít a turizmus fejlődéséhez – fogalmazott Görgényi Ernő, Gyula polgármestere. A városvezető felidézte, hogy az önkormányzat 2011-ben kezdte meg az akkor még pusztuló Almásy-kastély felújításának folyamatát. A főépületet 2016-ban adták át a látogatóközponttal együtt. 

A kép forrása: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

 

Az Almásy-kastély rekonstrukciójának második ütemét úgy tervezték meg, hogy a főépülethez kapcsolódó mellékszárnyban egy rendezvényterem is helyet kaphasson.

– Az Alföldön egyedülálló értéket képvisel az így kialakított bálterem, amely XIX. századi, elegáns környezetben XXI. századi hang- és, fénytechnikával várja a vendégeket, esküvőknek, báloknak, hangversenyeknek, konferenciáknak biztosítva egyedülálló környezetet. A beruházás részekeként olyan látványkonyha is készült, amelyben főzhetnek is a vendégek, szakács iránymutatása mellett. Megismerhetik a XIX. századi konyhatechnológiát, emellett a legmodernebb konyhai eszközöket is használhatják, így készíthetnek el tradicionális ételeket – tette hozzá a polgármester.

A Stefánia-szárnyat a televízió képernyőjén is népszerűsítik.

– A 25 másodperces videó szpot március 1-31. között 100 alkalommal kerül adásba 24 országos sugárzású kereskedelmi csatornán. A kisfilmet – amelyet az Almásy-kastély a sajátjai mellett igyekszik mind több online felületen is megjeleníteni – Incze László készítette – osztotta meg Fekete-Dombi Ildikó. Mint mondta, a szpot mellett óriásplakátokkal is igyekeznek felhívni a figyelmet a kastély újdonságaira. A plakátokat azokban a városokban helyezik ki, amelyekből hagyományosan nagy számban érkeznek turisták a városba.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

FEL