Nyíregyházán lépett fel a Chopin kórus

2019. szeptember 23. 17:24 | behir

A közelmúltban a Békéscsabai Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület Chopin Kórusa Nyíregyházán lépett fel a helyi Dalárda kórus meghívására.

 A kórus a Sóstói Skanzenben megrendezett Gasztronómiai Fesztivál szórakoztató programjában szerepelt nagy sikerrel. Műsoruk egy magyar és egy lengyel dalcsokorból, és két kórustag zongora- és tubajátékából állt, vezényelt Szák Kocsis Péter karnagy. A rendezvényen az érdeklődő nézőközönség között volt dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere is, aki elismeréssel nyilatkozott a rendezvényről, annak színvonaláról.

Magyarországon négy lengyelül éneklő kórus van, Békéscsabán, Győrben, Budapesten, Nyíregyházán. A Chopin Kórus igyekszik minden kórussal szakmai és személyes kapcsolatot ápolni. A találkozások alkalmával tapasztalatot cserélnek, dalokat tanulnak egymástól. A Nyíregyházi Nemzetiségi Önkormányzat Dalárda Kórusával a legintenzívebb a kapcsolatuk. Ezt megelőzően márciusban a békéscsabai kórus hívta meg a Dalárdát, közösen adtak műsort a Csabagyöngye Kulturális Központban, és ünnepelték a Lengyel Magyar Barátság Napját. Viszonzásul hívta meg a nyíregyházi kórus a csabaiakat.

A sikert hozó fellépés mellett a vendéglátók megmutatták Nyíregyházát, annak nevezetességeit, többek között a híres Nyíregyházi Állatparkot. Este jó hangulatú vacsorát adtak a Chopin Kórus tiszteletére, ahol együtt nótázgatott a két csapat. Másnap a Sóstói Skanzenben, a fesztiválon, a fellépés után végigkóstolhatták a nyírség tájjellegű ételeit is.

Ezután ismét a Chopin Kórus hívta meg a Nyíregyházi Dalárdát egy tavaszi, békéscsabai közös éneklésre.

A kórus ezúton mond köszönetet támogatóinak: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a Békéscsabai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának, valamint Nyíregyházi Lengyel Önkormányzatnak.

Zsabka Erzsébet

 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL