Nyílik a negyed – tematikus nap a Munkácsy Negyedben

2023. április 12. 13:52 | behir.hu

A Munkácsy Negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében. Április 15-én egy minden tekintetben formabontó eseményre számíthat, aki aznap ellátogat a város szívébe.

A negyed kulturális intézményei a téli energiatakarékossági szünet után végre teljes fordulatszámmal pörögnek, s ezen a tavaszi napon különleges, Munkácsy életéhez, művészetéhez kapcsolódó, egyszeri és megismételhetetlen programokkal várnak majd minden látogatót.

Varga Tamás kultúráért felelős alpolgármester elmondta: a Munkácsy Negyedben dolgozó szakemberek kötelességként tekintenek arra, hogy ezt az örökséget óvják, ápolják és továbbadják a helyi lakosság, illetve a festőgéniusz iránt érdeklődő művészetkedvelők számára. Itt található az ország legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye, joggal mondhatjuk ki tehát, hogy Békéscsaba Munkácsy városa. Ezt a nyilvánvaló helyzetelőnyt erősíti minden további tematikus, a negyed intézményeinek (Munkácsy Mihály Múzeum, Munkácsy Emlékház, Békéscsabai Napsugár Bábszínház, Békés Megyei Könyvtár, Csabagyöngye Kulturális Központ) közreműködésével életre hívott rendezvény a városrészben.

Április 15-én, szombaton délelőtt 10 órától indulnak az élmények: a múzeumban kézműves foglalkozások, az emlékház pincéjében újdonságként szabadulószoba várja a negyedbe érkezőket – utóbbi előzetes regisztrációhoz kötött. Délután Munkácsy nyomába eredhetünk a városismereti sétán, amely a könyvtárból indul majd. Az emlékházban rendhagyó tárlatvezetésen vehetünk részt, ahol korhű ruhákban elevenítik fel majd a XIX. századi nemesi mindennapokat; emellett játszóház és fotósarok is várja a résztvevőket.

A délután a múzeumban is tartogat még meglepetéseket; az „Égi csillag tiszta fénye” elnevezésű időszaki kiállítás finisszázsa után egy valóban különleges, elsősorban női figyelemre számító program következik, melynek egyik előadójának neve biztosan ismerősen cseng a divatérzékeny hölgyek számára.

Dr. Simonovics Ildikó a nagy sikerű Rotschild Kláráról szóló életrajzi könyv szerzője, a róla szóló kiállítás kurátora, a magyar esküvői viseleteket és szokásokat 1522-től napjainkig bemutatni készülő Magyar Menyasszony projekt ötletgazdája, Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze lesz az intézmény vendége, aki a korabeli divatról mesél majd az egybegyűlteknek. Mellette művészettörténeti, iparművészeti, orvostudományi szempontú megközelítésekből is hallhatunk majd a témáról.

Ezt követően még egy kuriózum: 18 órától az Ibsen házban egy felnőtteknek szóló bábelőadásra ülhetnek be azok, akik odavannak a klasszikus hollywoodi filmekért; Yael Rasooly izraeli születésű vizuális színházi rendező, színésznő, énekesnő és bábszínész Paper Cut című egyszemélyes előadása különleges élménynek ígérkezik.

Gasztronómia tekintetében a programot színesíti a Jetty Choco Munkácsy kvízjátéka; két kérdésre adott helyes válaszért cserébe ők aznap egy egyedi Munkácsy  bonbonnal ajándékoznak meg minden játékos kedvű negyed-látogatót. A Nádor étterem is készül egy kis gasztro-kalanddal április 15-én; náluk csak azon az egyetlen napon, kedvezményes áron kóstolhatnak egy különleges desszertet, nevezetesen az aszaltszilvás polentát fahéjas raguval.

A nap teljes programja  itt érhető el: https://www.munkacsynegyed.hu/hu/hir/nyilik-a-negyed-tematikus-munkacsy-nap

Kulturális szempontból izgalmas napnak ígérkezik tehát április 15-e, és ha az időjárás is kegyes lesz, akkor a számos érdekes és különleges, megismételhetetlen program mellett a tavasz szépségeiben is gyönyörködve eredhet bárki Munkácsy nyomába Békéscsabán.

Ez az esemény viszont csak bemelegítés; a Munkácsy Negyed idén a Békéscsabai Napsugár Bábszínház megnyitójának hétvégéjére és a Múzeumok éjszakájára is nagyszabású közös programsorozattal készül; emellett egy hagyományteremtő, kortárs fiatal művészekre fókuszáló fesztivált is tervez szeptemberben. Az előttünk álló időszak tehát kétségtelenül bővelkedni fog a különleges, művészeti témájú programokban; tovább erősítve a kijelentést: Békéscsaba Munkácsy városa.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
12:15
FEL