Novák Katalin: évek óta nő az örökbefogadott gyermekek száma

Az államtitkár rámutatott: sikerült elérni, hogy az örökbefogadások zökkenőmentesebbek legyenek.

Az utóbbi években folyamatosan nő az örökbefogadott gyermekek száma – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Az államtitkár közlése szerint az örökbefogadások tekintetében 2013 volt a "mélypont", akkor ugyanis 726 gyermeket fogadtak örökbe, ehhez képest 2015-ben már 829-et. A várakozások szerint 2016-ban ez a szám tovább nőtt – tette hozzá.

A kormány célja, hogy a gyermekek minél korábban az örökbefogadó családokhoz kerüljenek, ennek érdekében alakították át a gyermekvédelmi rendszert a területhez tartozó jogszabályokkal együtt.

– A célunk tehát az, hogy ne nagy, személytelen gyerekotthonokban nőjenek fel ezek a gyerekek, hanem – lehetőség szerint – családban – tette hozzá Novák Katalin.

A tapasztalatok azt mutatják, azzal, hogy lerövidítették a várakozási időt, enyhítették az adminisztratív akadályokat, bevezették az örökbefogadói gyest és a területen dolgozó munkavállalókat beemelték a pedagógus életpályába, sikerült elérni, hogy az örökbefogadások zökkenőmentesebbek legyenek – mutatott rá.

A fentiek hatására a gyerekek gyorsabban kerülhetnek az örökbefogadó szülőkhöz – hangsúlyozta az államtitkár.

Megosztás:

Címke: ,