Nincs árvízvédelmi készültség a Körösökön, de belvíz továbbra is van Békésben

2017. február 7. 09:55 | Varga Diána

Az elmúlt 24 órában a Körösök vízgyűjtőjében a tegnap érkezett mediterrán ciklon hatására jellemzően 3-5 milliméternyi csapadék hullott, csak a román területi, hegyvidéki vízgyűjtőben mértek 10 millimétert megközelítő értékeket. A lehullott csapadékon kívül gyenge hóolvadás is tapasztalható, azonban ezek együttesen sem tudtak újabb árhullámokat generálni, a folyók felső szakaszain mindenütt apadó tendenciák tapasztalhatók - derül ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság reggeli jelentéséből.

A vízgyűjtő magyarországi területein folytatódott a folyók gyenge emelkedési tendenciája, azonban készültségi szintet egyik vízrajzi állomásnál sem ért el a vízszint. A felmelegedés és a kisebb árhullámok hatására a folyók egy része jégmentessé vált, egybefüggő állójeget a Fehér-Körösről, a Berettyóról és a Hortobágy-Berettyóról jelentettek, részleges jégtakarót pedig a Kettős- és a Hármas-Körösről. 

A meteorológiai előrejelzések szerint ma területi átlagban 10 mm-t elérő csapadékmennyiség hullhat a vízgyűjtőre, a lehűlés hatására a csapadék halmazállapota a hegyvidéken várhatóban szilárd lesz. Kisebb visszaáradások a folyóinkon a csapadékok miatt elképzelhetők, de jelentősebb árhullám kialakulása nem várható.

Jelenleg az igazgatóság 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.

 

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

12.01. Réhelyi, 12.02. Szeghalmi, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.06. sz. és a 12.09.sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

 

II. fokú a belvízvédelmi készültség: 

12.03. Gyomai és a12.08. sz. Élővíz-csatornai a belvízvédelmi szakaszokon.

 

Az elmúlt 24 órában összesen 20 szivattyútelep üzemelt igazgatóságunk területén, melyből 2 folyamatosan (éjjel-nappal) működött. A mai napon már 32 telep üzemel területünkön. Az elöntött terület nagysága 9.035 ha (ebből vetés: 3.150, szántó: 2.920, rét-legelő: 2.025, egyéb: 940). Az üzemelő esésnövelő szivattyútelepek az elmúlt napon összesen 296 em3 belvizet emeltek át a főcsatornákba, a torkolati szivattyútelepek pedig 788 ezer m3-t a főbefogadókba. A 2017. február 2. óta összesen 1068 em3 vizet emeltünk át folyóinkba. A tegnapi napon az összes üzemelő kapacitás 20,4 m3/sec volt. Az elöntött területek felmérése folyamatban van. 

A területen lévő vízfoltok javarészt a hirtelen felmelegedés miatt alakultak ki. A csapadék a még fagyos talajba nem tudott elszivárogni. 

További programok »

FEL