Népművészeti tárlat nyílt a megyei könyvtárban

2020. október 10. 14:07 | D. Nagy Bence

Péntek délután zajlott az „Élő Népművészet" XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Dél-alföldi tárlatának megnyitója a Békés Megyei Könyvtárban.

Az esemény Hlásznyik Attila népzenész kobozjátékával vette kezdetét, majd a térség országgyűlési képviselőjének nyitógondolatai következtek.

– Egyrészt művészeti alkotásokról beszélünk, másrészt a népi hagyományainkról, ugyanakkor élő népművészetről van szó, hiszen sok kiállított darab használati tárgy is egyben – mondta Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő kiemelte: az élő népművészetet az is igazolja, hogy a kiállításra 1300 pályázat érkezett a régióból.

 

A Dél-Alföldről és a Vajdaságból is érkeztek kiállítók

 

A megyei könyvtárban látható tárlaton végül közel 1000 tárgyat állítottak ki dél-alföldi és vajdasági művészek munkáiból. A megnyitó ünnepség egyben díjátadó is volt. Régiónként előzsűri választotta ki azokat az alkotásokat, amelyek a régiós kiállításokon, később pedig azokat, amelyek a budapesti országos kiállításon szerepelnek.

A rendezvényen csoportos és egyéni kategóriákban osztottak díjakat.

 

Az alkotók nemcsak párnákat, szőtteseket, de ruhákat is díszítettek. (Kép: Bagi József/BMC)

 

– A célom az volt, hogy elsősorban a helyi motívumokat kutassuk fel és mutassuk be a közönségnek. Az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ díszítőművészeti szakkörével közös munkáinkból az elmúlt öt év legszebb alkotásait hoztuk el – hangsúlyozta az egyik díjazott, Bogárné Szőke Erika, békéscsabai népi iparművész. Mint mondta, hosszas könyvtári gyűjtőmunka előzte meg az alkotási folyamatokat.

– Igyekszünk a mai kornak megfelelően olyan tárgyegyüttesekre felvinni ezeket a motívumokat és olyan formában, hogy az ma is tetszen. A 16 fős csoportunkban elsősroban lakástextilekkel dolgozunk, de néhányan a csoportból saját ruháikati is feldíszítik – tette hozzá Bogárné Szőke Erika. Hozzátette: kiemelt szándékuk, hogy a népművészeti kincseket ezeken az alkotásokon keresztül megőrizzék és tovább éltessék.

További programok »

FEL