Németországban sem könnyű a tanévkezdés

2020. augusztus 19. 18:29 | behir

Németország több tartományában megkezdődött az új tanév, de a koronavírusos megbetegedések növekvő száma és a higiéniai szabályok elleni lázadások aggodalomra adnak okot.

Németországban a legkisebbeknek már elkezdődött a tanév, de a korábbiakhoz képest komoly változtatásokkal, hiszen a koronavírus jelentősen átírta a szabályokat: a szájmaszk az iskola egész területén kötelező, a gyerekek csak a tantermi helyükre ülve vehetik azt le. Pedagógiai érv, hogy a tanárok és diákok közit kommunikáció eredményességéhez elengedhetetlen, hogy lássák egymás arcát a felek, de a szakemberek szerint pont ilyenkor kerülnek szabadjára az osztályterem levegőjében a veszélyes vírusokat hordozó részecskék. Sok virológus szerint ennyi szigorú szabály is kevés, szerintük a termekben még 20-22 főnél is lehetetlen megtartani az ajánlott szociális távolságot, és vannak osztályok, ahol ennél is többen vannak.

Megoldatlan kérdés a távoktatás is. Németországban egységes a politikai álláspont azzal kapcsolatban, hogy iskolába járni kell, ám arra gondolni sem mer senki, hogy megint félbe kelljen szakítani a tanévet. Hiszen míg a felsőbb évesek megbirkóznak az interneten keresztüli távoktatással, addig a klaviatúrát sem ismerő elsősöktől nehezen várható el, hogy így is eredményesek legyenek.

A legkisebb diákok közül jó néhányan kifejezetten büszkén viselik a maszkot, így mutatva, hogy ők már nagyok. A jelek szerint nekik egy kicsivel több eszük van, mint a maszkviselés- és oltásellenes tüntetőknek, akik Berlin utcáin is megjelentek. Szerintük az óvintézkedések eleve alkotmányellenesek, ugyanis korlátozzák szabadságjogaikat. A tüntetésekre augusztus végén tervezik feltenni a koronát a demonstrálók: meghívták Donald Trump amerikai elnököt is, mint a szabadság legfőbb védelmezőjét. Mindeközben a járvány terjedése sem állt meg: az esetszámok a napi 1500 körüli új fertőzöttel már a májusi értékekhez közelednek.


Forrás: hvg.hu

További programok »

FEL