Nemcsak füstölt, lángolt is a kémény

2016. január 11. 12:27 | Fekete Kata

Hétvégén Szarvason és Békéscsabán is kéménytűzhöz riasztották Békés megye tűzoltóit. Ilyen eseteknél általában a lerakódott korom, vagy a kátrány okoz gondot. A kémény és a tüzelőberendezés rendszeres és szakszerű tisztításával, karbantartásával a baj elkerülhető.

Vasárnap kora hajnalban izzott a korom egy szarvasi családi ház hátsó épületének kéményében. A helyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével kétvödörnyi izzó kormot távolítottak el a kémény tisztítónyílásán keresztül. A beavatkozók hőkamera segítségével a padlásteret is átvizsgálták, ott már nem találtak izzó részeket. 

Ugyanezen a napon egy békéscsabai lakóépület tetőtéri szobájában észleltek füstöt a lakók: a helyiség lambériája izzott, égett. Bár a tulajdonos megkezdte az oltást, a tűzoltók munkájára is szükség volt, meg kellett bontaniuk a lambériát, hogy az izzó részekhez férkőzzenek és útját állják a lángoknak.

A kéménytüzeket okozhatja a nem megfelelően kialakított, vagy a nem kellően karbantartott kémény is. Ha már bekövetkezett a baj, akkor célszerű azonnal szakszerű segítséget kérni, a tűzoltók kiérkezéséig pedig követni kell a műveletirányítók utasításait. Nem érdemes kapkodni, kihordani a parazsat, netán vízzel locsolni az izzó részeket, hiszen az kockázatos, balesetveszélyes. 

A kémények állapotát gázüzemű berendezés, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén is évente kell ellenőriztetni. Minden berendezés beszerelését és telepítését szakemberre kell bízni, egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt érdemes élni a szaktanácsadás lehetőségével. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre célszerű hagyni.

Forrás: Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

FEL