Nemcsak a vevőket, az eladókat is megkárosíthatják az internetes csalók

2022. október 23. 13:22 | behir.hu

Ezúttal nem vevők, hanem három eladó tett bejelentést arról, hogy megkárosították őket.

Új, az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó csalási formára hívja fel a figyelmet a Békés megyei rendőrség. Ezúttal nem vevők, hanem három eladó tett bejelentést arról, hogy megkárosították őket. A náluk vevőként jelentkező emberek azt kérték, hogy csomagautomata vagy futár útján történjen a megvásárolt termék kézbesítése. Mikor ebben megállapodtak, akkor az eladó kapott egy hamisított e-mailt, amelyben a csomagszállító cég neve és egy link volt. A link egy bankválasztó oldalra vezeti az eladót.

Miután kiválasztja a számlavezető bankja nevét és rákattint, a bank oldalához nagyon hasonló felületre jut, ami egy adathalász oldal. Ezzel szerzik meg az interneten hirdetők banki adatait, bankszámlaszámát, belépési azonosítóit, kódjait. Amint az eladó beírja ezeket a felületre, az adathalász oldal működtetői azonnal belépnek a bankja valós oldalán a netbankba, megváltoztatják a jelszavát és utalásokat indítanak. Az eladó csak azt veszi észre, hogy az adásvétel intézése közben többszöri próbálkozás után, vagy egyáltalán nem tud belépni a netbankjába, illetve hogy közben utalások történnek, fogy a pénze. Mindez nagyon gyorsan lezajlik. Tulajdonképpen percek alatt megszerzik az eladó adatait és a pénzét is.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy ne csak az interneten vásárlók, hanem az eladók is legyenek nagyon óvatosak Alaposan nézzék meg, hogy milyen internetes felületeken intézik a pénzügyeket! A bankkártyájuk adatainak megadásakor nagyon figyeljenek arra, hogy csak ellenőrzött fizetőoldalakra írják be azokat, és csak akkor, ha saját maguk indítják a tranzakciót. Ahhoz, hogy az áru vételárát megkapják, elegendő a számlaszámukat megadni, nem kell a belépési kódjaikat, bankkártyájuk számát, kódjait megosztani a vevővel! Szükség esetén tájékozódjanak a vevő által megadott futárszolgálat internetes oldalán, ügyfélszolgálati telefonszámán, hogy mi az ügyintézés és a fizetés menete. A kapott e-mailt is olvassák végig! Legyen gyanús, ha az írásban hibák vannak, vagy a nyelvezete szokatlan.

Forrás: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

További programok »

FEL