Nem túl jó a magyarok szájhigiéniája

2020. szeptember 25. 08:32 | behir

Hazánkban már a fiatal felnőtteknek is csak 65 százaléka rendelkezik hiánytalan fogazattal. A fogvesztés oka legtöbbször a fogszuvasodás, fogágybetegség vagy baleset.

– Nagyszüleink kivehető protéziseitől néhány évtized alatt eljutottunk az állkapocsba ültetett titán implantátumok elterjedéséig. A modern implantológia története mintegy 40 évre vezethető vissza. Az első modern fogászati implantátumot svéd tulajdonosa csaknem négy évtizedig, halálig hordta. Hazánkban az 1990-es években vált széles körben elterjedtté az implantológia – mutat rá dr. Bérczy Kinga, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika szakorvosa.

Szájhigiéné és fogegészség szempontjából Magyarország európai viszonylatban, a kifogásolható fogápolásnak köszönhetően, nem áll túl jól. A problémát nem is feltétlenül a fogmosás hiánya okozza, hanem a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a fogköztisztítás elmaradása.

A fog (beültetéssel történő) pótlása egy többlépcsős, több hónapig tartó folyamat. Az implantátum beültetését napjainkban egy alacsony sugárdózisú CT, úgynevezett CBCT-felvétel segítségével három dimenzióban tervezik meg. Az implantátum egy titánból készült csavar, amit a szájsebész helyi érzéstelenítésben végzett műtét során helyez be az állcsontba. A titán előnye, hogy a tudomány mai állása szerint nem ismert titánallergia, tehát ez megoldást jelenthet a fémallergiában szenvedő betegeknek is. Ezt követően újabb három hónap szükséges a gyógyuláshoz, vagyis a csontosodáshoz, csak ezt követően lehet a beültetett implantátumra rátenni az úgynevezett protetikai fejet, vagyis a felépítményt és a fogpótlást.

Magyarországon is egyre jobban terjed a navigációs sebészet az implantológiában is, ennek előnye, hogy még a tényleges beavatkozás előtt, íróasztal mellett teljesen meg tudják tervezni a szakemberek a műtétet, így nem a beültetés alkalmával kell például az implantátum tengelyirányával, mélységével foglalkozniuk.

Hogyan történik a műtét? Mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás? Hogy mutat az implantátum a szájban? Milyen érzés ennek viselése? – ezekre a kérdésekre is választ ad dr. Bérczy Kinga „A fogbeültetés aktuális kérdései” című előadása a Semmelweis Egészség Napok október 1-jei programján.

Forrás: 24.hu

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL