Nem szabad hozzányúlni a vakvezető kutyához!

2022. május 8. 08:21 | behir.hu

Mindenképpen meg kell kérdezni a látássérültet, szabad-e a vakvezető kutyához érni.

A Femina podcastjában Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Központjának vezetője, és Rózsa Katalin, a központ kiképzője és kiképzési programfelelőse meséltek munkájukról, a vakvezető kutyák kiképzéséről, feladatairól, valamint a gazdijukkal való kapcsolatukról. Sőt arról is, hogy illik viselkednie a járókelőknek a látássérültekkel, valamint vakvezető állataikkal. 

Mindenképpen meg kell kérdezni a látássérültet, szabad-e a vakvezető kutyához érni. Ha igen a válasz, a gazda leveszi a kutyusról a hámot. Ugyanakkor fontos, hogy nem szabad elterelni az eb figyelmét, mert az az ember életébe is kerülhet.

Sokan azt hiszik, ezeknek az ebeknek szükségük van plusz törődésre, de ez nem így van. - Az eb ugyanis bekíséri az iskolába vagy a munkába a gazdit, és amíg dolgozik, ő alszik. Neki az a legnagyobb boldogság, hogy folyamatosan a gondozójával van, és megkap tőle mindent, amit csak igényel. 

Jelen pillanatban körülbelül hetvenen igényelnek, évente tíz-tizenkét új igénylés van, és ennyi kutyát is tudnak átadni. Egy eb kiképzése körülbelül négymillió forintba kerül, de a gazdija számára felbecsülhetetlen az a szabadság, amit nyújt neki.

Forrás: Femina.hu

További programok »

FEL