Nem riasztja vissza a nagy hideg a réti csíkokat

2017. január 30. 09:05 | Mikó Melinda

Érdekes jelenséget figyeltek meg a közelmúltban a Száraz-ér Tótkomlós melletti szakaszán: a vastag jégréteg alatt úszkáltak réti csíkok.

A szakemberek eddig azt tapasztalták, hogy a réti csík (a csontos halak főosztályának a sugarasúszójú halak osztályába, a pontyalakúak rendjébe és a csíkfélék családjába tartozó faj) télen az iszapban telel, és csak a hideg idő elmúltával kezd aktivizálódni. A most megfigyelt raj tagjai viszont, egészen gyorsan úszkáltak a vastag jégréteg alatt. A halakat két civil természetbarát észlelte, és egyikük értesítette a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjét. A jelenség azért megdöbbentő, mert erről a halfajról úgy tudni, hogy az iszapban telel, nem mutat aktivitást. Most a mínusz 15 fokos hideg ellenére a mintegy 20 centiméteres jégréteg alatt viszonylag aktívan úszkáltak réti csíkok. Összesen kb. 50 példányt tudtak megfigyelni a nemzeti park munkatársai, köztük kifejlett és fiatal egyedeket is - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

Ez a halfaj néhány száz évvel ezelőtt nagyon gyakori volt a hazai vizekben, mára azonban már erősen megritkult. Meglehetősen igénytelen, ellenálló, jól tűri a rossz oxigén-ellátottságú mocsaras, lápos vizeket. A mocsarak lecsapolása lecsökkentette az életterét, de a Körös-Maros Nemzeti Park területén belül fennmaradt a mocsarakban, természet közeli vízterekben, valamint a kisebb csatornákban – amilyen a Száraz-ér is.

Kifejlett példányai a 20-25 centimétert is elérik, és kitűnő táplálékul szolgálnak a különböző gázlómadarak, például a kócsagok számára. Érdekesség, hogy a réti csík még azt is elviseli, ha az élőhelyét adó mocsár kiszárad, szervezete a levegőből is képes felvenni az oxigént.

FEL