Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

2024. június 24. 11:45 | Bere Mátyás

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.

Az közismert, hogy a bőrrák kialakulásának esélyét növeli az UV-kitettség, legyen az napból vagy szoláriumból származó fény, viszont ezek a sugarak a szemnek is ártanak. Többek között a szürkehályog egy olyan betegség, amelyet a napsugaraknak való kitettség is okozhat.

A WHO (World Health Organization) 2022 nyarán az ultraibolya sugárzásról szóló bejegyzésében azt írta: – becslések szerint világszerte 15 millió ember vak szürkehályog miatt, ezek közül mintegy 10%-a az UV sugárzásnak való kitettségnek tudható be.

Egy jó minőségű, jól megválasztott napszemüveg például segíthet megóvnui a látásunkat.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Tuska János optometrista elmondta, hogy az UV-szűrés a napszemüvegek legfontosabb funkciója. A szakértő hozzátette, csak az ellenőrzött forrásból beszerzett szemüveg az, ami teljesen megvédi a szemünket a káros hatásoktól.

Erre a kijelentésre is ráerősít a WHO közlése, amiből két tanács kifejezetten a szemet is érinti: 1. Viseljen széles karimájú kalapot, hogy megvédje szemét, az arcát, a fülét és a nyakát. 2. Viseljen arcra simuló napszemüveget, amely 99-100% -os UV-A és UV-B védelmet nyújt.

– Azért nagyon fontos, már kisgyermek kortól hordani napszemüveget, mégpedig UV-szűrőset és polarizált lencséset, hogy védjük a szemünket a káros UV-fényektől. Ha ezt megtesszük, akkor le tudjuk lassítani az olyan káros folyamatokat, mint makuladegeneráció, a szemhéj öregedése, vagy a szaruhártya öregedése. Utóbbiból alakulhat ki a szürkehályog. A napszemüveg védelmével komfortosabb lesz a látásunk, jobban látjuk a színeket és a szem összességében lassabban öregszik – folytatta az optometrista, majd kiemelte, hogy a kontaktlencse is nyújthat védelmet az UV ellen, de azt a szemkörnyék védelméért szintén fontos megspékelni lencsepárral.

A szakértő azt tanácsolta, hogy a gyermekeknek mindenképpen rugalmas, lágy anyagból készült szemüveget érdemes választani, amely tartós és így az esésnél sem okoz sérülést.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Gyógyszerészeti szempontból is fontos a szemvédelem, ezt dr. Hegyi Tibor, a Békés Vármegyei Központi Kórház intézeti vezető főgyógyszerésze erősítette meg. A szakember a vitaminok fontosságát emelte ki, melyekkel például a szürkehályog kialakulásának esélye és a látás romlása lassítható, vagy akár meggátolható.

A WHO oldalán 2023-ban közölt vakságról és látáskárosodásról szóló cikk kiemeli, hogy globálisan legalább 2,2 milliárd ember szenved közel-, vagy távollátásban. Ezek közül legalább 1 milliárd esetben a látásromlás megelőzhető lett volna, vagy még kezelhető.

– Kiemelném a luteint, valamint annak előanyagát a zeaxanthint és a meso-zeaxanthint amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségének fenntartásához. A zsírban oldódó vitaminok is fontosak úgy, mint az A- és az E-vitamin. A vízben oldódó vitaminok közül a B2-vitamint és a C vitamint emelném ki, amelyek szintén nélkülözhetetlenek a szem egészségének fenntartásához – mondta a főgyógyszerész.

A szakember kiemelte, hogy az érösszehúzó hatású szemcseppek gyors és hatékony szerek a szemirritáltság csökkentésére, de hosszútávú használatnál káros hatásuk van, a szakember ezek helyett a műkönnyeket javasolja.

További programok »

FEL