Nem állt le a győri „triplagyár” – hosszabbításban kapott ki a Csaba

2023. november 25. 20:10 | Kovács Dávid

A Békéscsabai KK ugyan nagy csatában kiharcolta a hosszabbítást, de végül 95–93-as vereséget szenvedett az Agrofeed UNI Győr ellen a férfi kosárlabda NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában.

BÉKÉSCSABAI KK–AGROFEED UNI GYŐR 93–95 (21–26,21–17,25–21,15–18,11–13) – hosszabbítás után
NB I/B-s kosárlabda-mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: dr. Varga Z., Borgula, Fülöp
BÉKÉSCSABA: Balog G. 10/3, Vodila 7, Cvijin 15/9, Hajdu 15/3, Varga Á. 14. Csere: Kovács J., Vágvölgyi Á. 4, Varga Z. 12/3, Solevic 8/6, Kurtucz 2, Fábián 6. Vezetőedző: Vuk Pavlovic.
GYŐR: Kámán K. 12, Kámán B. 27/6, Garancz, Bohunicky 2, Hágen 4. Csere: Dani 2, Bakon 36/27, Várszegi 3, Horváth Á., Gosztola 9, Sólyom. Vezetőedző: Léránt Gábor.

Az Agrofeed UNI Győr hat győzelem mellett három vereséggel a tabella 5. helyén állt a mérkőzést megelőzően. A Békéscsabai KK mérlege pedig három győzelem és hat vereség volt, amivel az NB I/B Zöld csoportjának 11. helyét foglalta el. A Csaba egy esetleges győzelemmel akár a bajnokság 8. helyére is feljöhetett volna, ami az alapszakasz végén már rájátszást érő helyezés.

Az első pontokat büntető dobásokból a kékmezes Győr szerezte Kámán Bálint és Hágen Tamás révén. A Békéscsaba erre egy hárompontossal válaszolt Cvijin Patriknak köszönhetően (3–2). Öt perc elteltével még mindig szoros volt a mérkőzés, hiszen 10–9 volt az állás. Három perccel a negyed vége előtt a Csaba meglógott ellenfelétől, így a Győr időt kért, ekkor 17–12 volt az eredmény. A folytatásban Bakon Csanád két pontot szerzett, majd Kámán büntetőt harcolt ki, amit értékesített, ezzel csapata egyenlített (17–17). Az eredmény alakulása miatt Vuk Pavlovic is kikérte az első idejét, hogy megpróbálja javítani együttese védekezését és támadójátékát. A vendégek végül 26-21-re megnyerték az első játékrészt.

A második negyed Cvijin Patrik két pontosával kezdődött, azonban a győriek átvették a mérkőzés irányítását: négy perc játék után 36–25 volt az állás. A hazai csapat Varga Ákos és Vodila Bence pontjaival szépített (29–36). A mérkőzés 16. percében Nikola Solevic három pontossal tovább csökkentette a különbséget (32–36). A 17. percben már csak kettő pont volt a csapatok között (37–39). Két perccel a negyed vége előtt Cvijin kiegyenlített, majd Balog Gábor sikeres büntetőjével megfordította az állást (40–39). Az utolsó percben Léránt Gábor gárdája visszavette a kezdeményezést. A Csaba végül 21-17-re megnyerte a játékrészt, de összességében még mindig a Győr vezetett 43–42-re.

 

Fordulatos csata után csak hosszabbításban dőlt el a találkozó (Fotó: behir.hu)

Fordulatos csata után csak hosszabbításban dőlt el a találkozó (Fotó: behir.hu)

 

A nagyszünet után a Békéscsaba a fordítás reményében lépett pályára, ennek megfelelően nagy lendülettel nyitott: Varga Ákos és Fábián Szabolcs révén úgy tűnt, meglép ellenfelétől (58–49). A Győr Gosztola Gábor segítségével elkezdte a felzárkózást, így nyílt csatára volt kilátás az utolsó negyedben is (67–64).

A negyedik negyed elején nem találta a ritmust a Csaba, közel öt percen át nem sikerült kosarat szerezni, így a vendégek fordítani tudtak, sőt, Kámán Bálint kosarai után eldőlni látszott a találkozó (71–76). A hazai szurkolók által hajtott csabaiak azonban nem adták fel, szívósan küzdöttek, Cvijin Patrik pedig egy parádés triplával döntetlenre mentette a csatát (82–82).

A hosszabbításban ismét a Győr ragadta magához a vezetést, de Varga Zalán egyenlített. Sőt, Balog Gábor révén a házigazda átvette a vezetést, azonban Bakon Csanád nyolcadik tripláját is elsüllyesztette (88–90). A ráadás a két játékos párbaját hozta: Balog triplája után még csabai vezetést mutatott az eredményjelző, azonban a 36 pontot szerző Bakon lezárta a meccset, Varga Ákos már nem tudott betalálni (93–95).

– Először is gratulálok a srácaimnak, a szememben igazi hősök! Idegőrlő meccs volt, de megmutatták, hogy milyen remek emberek, milyen remek sportolók. A másik véleményem, hogy a Zöld csoportban is lehet igazán színvonalas mérkőzéseket játszani. Ezt mind a két csapat megmutatta, a játékvezetők is, a szurkolók is és további sok sikert kívánok a Békéscsabának – értékelt a szövetség hivatalos oldalán Léránt Gábor, a Győr mestere.

A vendégek sikerükkel tartják a lépést riválisaikkal az élmezőnyben, a Békéscsaba azonban maradt a 11. pozícióban. Vuk Pavlovic együttese a következő fordulóban a 13. helyen álló Pénzügyőrrel játszik, ismét hazai környezetben.

– Gratulálok a Győrnek! A két vezéregyéniségük úgy játszott, ahogyan tőlük elvárható. Mi készültünk belőlük, volt egy elképzelésünk hogy szeretnénk védeni őket és ez a meccs egyes szakaszaiban sikerült, viszont amikor nagyon kellett, akkor betaláltak, nagyon jó dobóformával ketten együtt 60 pontot szereztek, a többiek is összeszedték a pontjaikat és így sikerült nyerniük. Büszke vagyok a csapatra, hátrányból többször visszajöttünk, kiharcoltuk a hosszabbítást, volt tartásunk, nagyon egyben voltunk. Sokat kell még fejlődnünk, hogy felkészüljünk olyan csapatok ellen, ahol két ilyen jó támadó van, de úgy gondolom, hogy jó az irány. Nagyon szépen köszönjük a támogatást a szurkolóinknak! Parázs mérkőzés volt, így tudtak minket belehajszolni egy ilyen kiélezett végjátékba. Bízom benne, hogy a jövőben mi fogunk kijönni győztesen az ilyen mérkőzésekből – fogalmazott Vuk Pavlovic, a Békéscsaba vezetőedzője.

H.D.,K.D.

 

További programok »

Sport

FEL