Nehogy már ne legyen értelme a napelemnek! – tartsuk tisztán és lesz

2024. június 20. 17:30 | Bere Mátyás

A napelemek hazánkban is egyre szélesebb körben terjednek el, éppen ezért érdemes gondoskodni azok jó hatásfokának, így hasznosságának fenntartásáról. Egy évente egyszeri alapos tisztítással akár 30 százalékot nyerhetünk áramtermelésben.

A házi megoldásoknál hatékonyabb és gyorsabb procedúra a gépi, kefés tisztítás, ahol vegyszeres vízzel mossák át a napelemek felületét, megtisztítva azt portól, levelektől és madárürüléktől, amelyek szinte ráégnek a felületre egy meleg nyári napon.

Békéscsabán már sok napelemmel felszerelt ház díszeleg, ami azt jelenti, hogy ezek a háztartások kevesebb áramot vesznek fel a szolgáltatótól, sőt gyakran vissza is termelnek. Ami a magyar piacon azt is jelenti, hogy zöldebb módon élnek, ugyanis itthon még a villamosenergia többségét nem megújuló energiaforrást használó erőmű termeli meg.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A Termokamera Kft. műszaki vezetője, Nagybalázs Zoltán kiemelte, hogy ő évente ajánlja a napelemek tisztítását a magas hatásfok megőrzése érdekében.

– A tisztítást követően 5-30 százalékos plusz nyereség jelenik meg az áramtermelésben. Ez annak is köszönhető, hogy megtisztul a felület attól a ráégett portól, ami 2-3 év alatt lerakódott a felületen, és ezzel több fény jut az eszközre – emelte ki a szakember.

Molnár Péter napelem-tulajdonos elmondta, hogy háztartásukban igyekeztek átállni minden eszközből az elektromos működésűre, amelyhez az energiát a napelem termeli meg.

– Ahhoz, hogy jól termeljen, muszáj tisztán tartani a napelemeket. Próbáltuk házilag megoldani a tisztítást, de a gépi biztonságosabb és kényelmesebb megoldás – emelte ki.

 

 

További programok »

FEL