Nehéz helyzetben vannak a taxisok Békés megyében

2020. november 18. 18:18 | Vincze Attila

Az elmúlt időszakban életbe lépett éjszakai kijárási korlátozások a Békés megyei taxisok életét is jelentősen megnehezítették. A szigorítások bevezetése óta ugyanis komoly mértékben csökkent a fuvarszám, mivel csak azok veszik igénybe a taxi-szolgáltatást, akik más módon nem tudnak a munkahelyükre vagy hazajutni. Az ágazat most a tavaszihoz hasonló segítséget vár az államtól.

Egyre kevesebbszer hívják a diszpécserek a békéscsabai taxisofőröket is. Tóth Mihály azt mondja, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások óta a forgalmuk nagyjából a felére esett vissza. Éjszaka pedig már csak alig egy tucat fuvarjuk van, legfeljebb néhány éjjeli műszakos dolgozó hív taxit.

– Most már az éjszakás kollégák megjelentek nappal is, aki megteheti és tud, az most már napközben dolgozik, így lényegesen nagyobb a taxik száma nappal, ezáltal viszont az egy főre eső fuvarszám nálunk is jelentősen lecsökkent - fogalmazott a csabai Thermál Taxi sofőrje. 

Nem elég, hogy kevés az utas, még a fertőzés veszélye is jobban sújtja a sofőröket. Ugyanis a maszkviselési szabályok nem vonatkoznak a taxikra, azaz míg az utcán például már kötelező a maszkot felvenni, addig a taxiba beszállva az utasnak már nem kell hordania.

– Sokan azt hiszik, hogy mivel a buszokon, vonatokon maszkot kell viselni, itt is kötelező. Meglepődnek, mikor mondjuk, hogy a kocsiban nem muszáj. Van olyan sofőr, aki megköveteli, van aki nem – hangsúlyozta a társaság másik sofőrje, Meliska Miklós.

Mindenhol nehéz helyzetbe kerültek a taxisok, ezért az Országos Taxis Szövetség állami segítséget kér, mert szerintük sokan csak így tudják túlélni a lezárások okozta bevételkiesést.

– A vállalkozók a KATA-t választották a kedvező adózási forma miatt, így vállalták a havi ötvenezer forintos járulékfizetést, és ezt az első hullám idején a kormány elengedte. Most azt kérjük és várjuk a tisztelt kormányzat részéről, hogy ebben a második hullámban ugyanilyen könnyítéseket tegyen számunkra elérhetővé, mert a semmiből nem lehet adót fizetni – mondta Metál Zoltán, a szövetség elnöke.

A kormány nemrég annyi kedvezményt már tett a taxisoknak, hogy a tízévesnél idősebb autók kötelező cseréjét elhalasztotta 2022-ig, de ez az intézkedés a vállalkozók csak egy kis részét érintette.

Gazdaság

Főzzünk együtt! Főszerepben a húsok

A 7.Tv új, Főzzünk együtt! című magazinja most legfőképpen azoknak kedveskedik, akik megrögzött húskedvelők. A Békési Húsmanufaktúra vezetője ifj. Kovács István mutatja be a hústermékeiket, illetve azt, mit, hogyan kell elkészíteni. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács ezúttal egy hentes illetve a műsorvezető segítségével egy hentes tokányt készít el tarhonya körettel.
11:24
FEL