Nehéz helyzetben az ágazat, mintegy 20 százalékkal nőhet a tojás ára

2021. június 14. 07:21 | behir

Aggasztó helyzetbe került a magyar tojáságazat. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan egyre emelkedtek. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a takarmányok minimum 30 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a tojás ára 1%-kal se nőtt. A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint nagy az elkeseredettség az ágazatban, amit csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni.

Dr. Molnár Györgyi elmondta, hogy húsvét óta nem történt semmiféle változás a tojás csomagolóhelyi árát illetően, ráadásul 2020-as év azonos időszakához képest is alig 0,71%-kal emelkedtek a tojásárak. Tavaly a 21. héten az M-es méretű tojásokért a csomagolóhelyeken 25,22 forintot adtak, míg idén ugyanezen időintervallumban 25,39 forintért vették át az ilyen méretű tojásokat.

– A tavalyi szinten vannak a tojásárak, ami iszonyatosan szomorú – mutatott rá a szakember.

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára arról is beszélt, hogy már az elmúlt év végén jelentősen megemelkedtek a takarmányárak, a tendencia idén is folytatódott. A szakértők szerint minimum 30%-kal drágábbak a takarmányok, mint egy évvel korábban, márpedig a tojáságazatban az előállítási a költségek mintegy 70%-át a takarmány teszi ki, erre jönnek még rá a szortírozási, csomagolási és szállítási költségek. A tojástermelés ma Magyarországon abszolút az önköltség alatt van – emelte ki dr. Molnár Györgyi, majd hozzátette: a szakértői előrejelzések azt mutatják, hogy 2020 második félévéhez képest 2021 második félévére 150%-os takarmányár-emelkedés várható, bár ez a prognózis még az idei búza- és kukoricatermés függvényében még változhat.

A szakember arról is beszélt, hogy az ágazatban még erősen érezhető a koronavírus-járvány hatása. Dr. Molnár Györgyi szerint korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik az ágazatban, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel. A Tojásszövetség titkára elmondta, hogy már több mint két hónapja kínlódnak a termelők és az elkövetkező hónapok sem adnak okot a bizakodásra, mert a nyári időszak sem épp a magas árakról szokott szólni. Úgy látta, hogy húsvétkor a kereslet és a kínálat körülbelül egyensúlyban volt az Európai Unióban és a termelők mindenütt arra számítottak, hogy az ünnep után jön a jó idő, kinyitnak a szállodák és újraindul a HoReCa-szektor. Ez azonban csak Magyarországon következett be, Európában nem. Az EU-ban ebben az időszakban többlettermelés volt tojásból, ami szintén hatással van az árakra. A szakember hozzátette: mindenki abban reménykedik, hogy június közepén beindul a turizmus, amellyel nemcsak keresleti elmozdulás lesz, hanem az árak is megindulnak fölfelé.

– Egy 20-25%-os áremelkedés lenne indokolt ahhoz, hogy a magyar tojáságazat megmaradjon – jelentette ki dr. Molnár Györgyi.

Forrás: agrarszektor.hu

További programok »

FEL