Néhány lépés az országháztól a Felvidék: szezont nyitott a Mini Magyarország

2016. március 13. 07:52 | Varga Diána

A Felvidék legszebb épületei, például Árva, Krasznahorka és Pozsony vára, a lőcsei városháza, a nyitrai püspökség épülete és a Magyar Szentek temploma került be a Mini Magyarország látványosságai közé. A kilenc új szerzeményt péntektől a nagyközönség is láthatja. 

Olyan mint az igazi, csak kicsiben. Legalább is volt. A napokban múlt négy éve, hogy a szlovák felvidéki, krasznahorkai vár, a "Gömör gyöngye" leégett, ám a Mini Magyarország makettparkban bárki megnézheti azt, milyen is volt eredeti fényében az épület. A vár felújítására jelenleg ugyanis nem sok esély van, a szlovák kormány ugyanis nem fogadja el a magyar, illetve az erdélyi segítségkérést. Többek között erről is beszélt Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere a szezonnyitón. 

 – Mi, Krasznahorkaváraljai lakosok biztos, hogy minden megtennénk, és próbálunk is tenni minél többet azért, hogy felújítsuk az épületet. A település turizmusa ugyanis egyelő a nullával. Nagyon sok felajánlást kapunk, sokan szeretnének segíteni Magyarországról és erdélyi magyaroktól, amit sajnos több esetben visszautasított a tulajdonos, Szlovák Nemzeti Múzeum, de maga a szlovák állam is - fejtette ki a polgármester, hozzátéve: múlt héten választott az ország új kormányt, amelynél elsőként lobbizik majd a vár felújítása mellett.

Dupláznák a tétet

A krasznahorkai vár mellett még 8 új látványossággal várja a látogatókat péntektől a Mini Magyarország. Az újdonságokat a makettpark szezonnyitóján mutatták be a nagyközönségnek.A Parlamenthez, az esztergomi bazilikához, az egri várhoz és az interaktív makettekhez idén csatlakoztak a Felvidék legszebb épületei. Árva, Bajmóc, Krasznahorka és Pozsony vára, a lőcsei városháza, a nyitrai püspökség épülete, a Magyar Szentek temploma, az Ótátrafüredi Palotaszálló, valamint a kassai Szent Erzsébet-dóm épülete került be a látványosságok közé. Az újdonságok már péntektől megcsodálhatóak.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak a jelenlegi Magyarország, hanem az egykori, történelmi Magyarország makettjeit is bemutassuk. Tavaly az erdélyi maketteket adtuk át, idén pedig a felvidéki makettek következtek a sorban. Kilenc olyan makettet adtunk át, amelyek talán kultúrtörténetileg, vagy művészettörténetileg a magyar kultúrának, vagy a régi magyar kultúrának olyan részei, amelyeket érdemes ilyen makett formájában is megtekinteni – tudtuk meg Bukovinszky Bélától, a Mini Magyarország makettpark vezetőjétől, aki azt is elmondta: további fejlesztésekben is gondolkodnak, ugyanis jelenlegi 70 makett dupláját szeretnék felépíteni: például a Dél-vidék és az Őr-vidék legszebb épületeivel.

Méretarányos tervrajzok, műanyag, különböző festékek és némi kreativitás – többek között ezek szükségesek ahhoz, hogy elkészüljenek a méretarányos mini-épületek. Németh Hajnal Auróra művész, a kilenc új makett egyik készítője hírportálunknak elárulta:  akár 6-700 órát is igénybe vehetnek a nagyobb darabok, így volt ez az árvai vár elkészítésénél is. Mint mondta, a művelet nagy odafigyelést, koncentrálást igényel, a makettpark munkatársai részéről pedig a későbbiekben sok gondoskodásra lesz szükség, mivel az épületek állapota épp úgy romolhat az időjárási körülmények miatt, mint a kertjeinkben álló dísztárgyaké.

A szezonnyitón egyébként elhangzott: tavaly 77 ezren látogattak el Szarvasra azért, hogy részt vegyenek a mini országjáráson. Idén 80-85 ezer vendégre számítanak a makett park munkatársai.

FEL