Több ibuprofén tartalmú gyógyszer vénykötelessé vált

2020. május 2. 15:34 | behir

Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik. Közel 60 éve van forgalomban a világon. Számos gyógyszerformában kapható önmagában vagy kombinációban. Magyarországon eddig szinte kizárólag vény nélkül volt elérhető. Alacsonyabb, 1200 mg-nál kisebb napi dózisban széles körben használják különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés. Magasabb dózis javasolt reumás betegségek hosszú távú kezelésére. Május 1-től változások léptek érvénybe.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet az alábbi változásokat jelentette be.

  • Május 1-jétől néhány ibuprofén tartalmú gyógyszer vénykötelessé vált.

 

  • A betegek védelmének és a biztonságosabb gyógyszeralkalmazás érdekében változott egyes ibuprofén/dexibuprofén tartalmú készítmények kiadhatósága. Május 1-jétől tíz, magas hatóanyag-tartalmú készítmény vált vénykötelessé, amelyeknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott. A változás a 600, 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti.

 

  • Az OGYÉI korábban, az ibuprofén előny-kockázat értékelésének alapján, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait figyelembe véve úgy döntött, hogy az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a jövőben azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg.

 

  • Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy reumatikus betegségek kezelésére javasolt gyógyszerek), vénykötelessé váltak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérnie a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezek figyelembevételével kell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.

 

  • A tíz, átsorolt készítmény mellett több mint negyven, 200 és 400 mg ibuprofent tartalmazó gyógyszer továbbra is recept nélkül is elérhet, így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni.

További programok »

FEL