Néhány dolog, amit érdemes tudni az idei európai választásokról

2019. január 17. 07:51 | behir

Ebben az évben, május 23–26. között tartják az európai választásokat, ahol a szavazatával mindenki véleményt nyilváníthat arról, milyen legyen az új parlament. 

Az európai választásokon minden felnőtt uniós polgár dönthet arról, hogy ki képviselje az érdekeit a 705 főből álló Európai Parlamentben 2024-ig.

 

 

Az európai választások

Bár vannak közös szabályok a szavazás menetére vonatkozóan, egyes lehetőségek – például a postai úton vagy külföldről történő szavazás – országonként eltérőek lehetnek. Magyarország esetében a konkrét részletekről a Nemzeti Választási Iroda tájékoztat mindenkit. Ha ön egy másik uniós országban él, szavazhat külföldről is, erről az adott nagykövetségen tud tájékozódni.

 

 

Mi a tét?

Az európai választásokon leadott szavazatával befolyásolja, hogy merre haladjon Európa a következő években, és hogy milyen lépéseket tesz az unió például a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal, a migrációval és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. Az EP-képviselők nemcsak a jogszabályalkotásban vesznek részt, de felügyelik a többi uniós intézmény munkáját is.

A választások eredménye és az új parlament döntései közvetlen hatással vannak az életére. Az Európának köszönhetjük honlapon összegyűjtöttük, hogy milyen fejlesztésekhez járult hozzá az EU az egyes régiókban, így Magyarország különböző településein is, illetve hogy mit tesz az EU az egészségünk vagy éppen a biztonságunk érdekében.

A Brexitről szóló népszavazás rávilágított, hogy az EU nem egy visszafordíthatatlan projekt. Habár legtöbbünk természetesnek veszi a demokráciát, úgy tűnik, elvi és gyakorlati értelemben is egyre inkább veszélyben van. Mindenkinek van legalább egy jó oka arra, hogy elmenjen szavazni.

 

Forrás: Piac&Profit

További programok »

Itthon

A Színészválogatott is játszott Mezőmegyeren, a családi napon

Egész napos rendezvényre várták a megyerieket és a csabaiakat a mezőmegyeri sport komplexumba hétfőn, a kora délelőtti óráktól. Napközben a színpadon Hevesi Imre, Balázs Pali, este Tabáni István énekelt, a nagypályán a Színészválogatott focistái rúgták a bőrlabdát.
2019. augusztus 19. 19:14
FEL