Ne hagyja hogy madárnak nézzék, inkább Ön figyelje meg az égi vándorokat!

2016. szeptember 25. 15:54 | Balázs Anett

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi Csoportjával közösen rendezi meg október 1-jén az Európai Madármegfigyelő Napot. Helyszín a Bihari Madárvárta, ahová reggel 9.00 órától várják az érdeklődőket.
A program két részből áll. Először egy gyalogtúrára indulhatnak a résztvevők az Ugrai-halastavakhoz, ahol a napokban lezajlott hidegfrontnak köszönhetően jelentősen megnőtt a vonuló récék száma. A többségben lévő tőkés récék mellett kanalas, csörgő, cigány- és barátrécék is szép számban tartózkodnak itt. 
A ragadozó madarak palettája szintén egyre színesebb: valószínűleg látunk majd vonulásban lévő halászsasokat illetve a Biharugrán egész évben megfigyelhető rétisasokat. Az énekesmadarak közül remények szerint vonulásban lévő füzikékkel is találkozhatnak majd a látogatók, akik a mintegy 5 kilométeres túra során a szakvezetőktől sok érdekességet tudhatnak meg a térség madárvilágáról. 
Az elmúlt években az október első hétvégéjén megtartott Európai Madármegfigyelő Napok legsikeresebb programja a madárgyűrűzés volt. A szervezők benne, hogy a gyakori állandó madarak mellett idén is hálóba akadnak majd ritkább fajok. 
Aki pedig az egész hétvégét is szívesen a helyszínen töltené el, az is megoldható, hiszen a Bihari Madárvártában korszerű szálláslehetőség várja  a természetbarátokat. 
A program nyílt és ingyenes. További információkat Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőtől kaphatnak a +36 30 645 0613-as telefonszámon. 

 

 

FEL