Ne érte, vele fuss!

2016. szeptember 11. 13:08 | Balázs Anett

Ne érte, vele fuss – ez volt a mottója annak az érzékenyítő programnak Orosházán, melyen a „Vadvirág” Gyermekeinkért Alapítvány, együttes futásra hívta az ép és akadályozottsággal élőket. A vállalkozó szelleműek, Orosháza főterén egy közel 400 méteres szakaszon bizonyíthatták, hogy igenis van olyan út és cél, melyet közösen, sikerrel teljesíthetnek. 

Csoportos bemelegítéssel kezdődött a program Orosháza főterén, ahol Jónás Mónika futónagykövet egy közös tornával készítette fel a futásra jelentkezőket. A közel 100 fős csoport ezután rögtön el is rajtolt, hogy a főtér körül kialakított 340 méter hosszú szakaszt teljesítsék.

– Egyre inkább érezzük annak a szükségét, hogy a sérült fiatalok az ép társadalomba meg tudjanak jelenni és el tudják magukat fogadtatni. Ezt a célt szeretnénk ezzel a rendezvénnyel elérni egy ilyen happening jelleggel, tehát nem verseny, nem bemutató, nem produkció, hanem egy pár óra közösen eltöltött idő, amely során közelebb tudnak kerülni egymáshoz, kipróbálva a sérülés fokának megfelelő különböző eszközöket lehetőségeket az épek is – hangsúlyozta Csongrádi Pál, a Vadvirág Gyermekeinkért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Így ki lehetett próbálni többek között azt is, milyen kerekesszékben ülve közlekedni vagy éppen bekötött szemmel, valamint egy fehér bot segítségével tájékozódni a nyílt utcán.
Mindezek mellett értelmileg akadályozott fiatalok kávét, üdítőt valamint szendvicseket szolgáltak fel a futásban megfáradt résztvevőknek, illetve azoknak is, akik nem teljesítették a távot.

– Nekünk van is egy mottónk, amit minden fellépés előtt szoktunk mondani, hogy minden ember annyira képes, amennyit el tud hinni magáról. És igenis mi elhisszük azt, hogy akadályozottsággal élő személyek is, kísérettel, támogatással felkészíthetők egy-egy feladatra, és azt példaértékűen tudják teljesíteni. A mai napon, amikor ide érkeztünk megkérdeztem őket, hogy mit jelent számotokra ez a nap, egy szót mondtak: a sikert – árulta el Misák Darinka gyógypedagógus.

Az érzékenyítés mellett a szervezők célja rávilágítani arra, hogy ezek az emberek bár lehetnek akadályozottak az élet több területén, de a sérültségük mellett ugyanúgy szeretnek mozogni, tevékenykedni valamint a társadalomban szerepet vállalni, mint bárki más.

 

 

FEL