Nagyszalontai gyerekek vendégeskedtek a Jókai színházban

2016. február 29. 18:16 | Balázs Anett

Nagyszalontáról érkezetek gyerekek a Békéscsabai Jókai Színházba. Évekre visszanyúló hagyománya van már annak, hogy a teátrum időről időre vendégül látja a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt gyermekeket, az utazásukat is biztosítva.

Seregi Zoltán a teátrum direktora fogadta a kíváncsi csapatot. A gyerekek közül többen visszatérő vendégek, akiknek még meglepetés volt, hogy melyik darabot láthatják majd. A kisebbek kissé szégyenlősek voltak, így a legidősebb fiúra hárult a feladat, hogy összegezze a színházba járás élményeit.

- Nagy jelentősége van, hiszen vannak, akik még sosem láttak semmilyen színdarabot. Ilyen módon kulturálódnak, művelődnek – fogalmazott Makai Endre.

A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott alapítvány, több mint két évtizede segíti a nehézsorsú, árva gyerekek életét. A színház évek óta örömmel fogadja a gyermekeket egy-egy előadásukra. A kis vendégek ezúttal egy finom uzsonnára is hivatalosak voltak.

- Mi ennek a történetnek 2011. óta vagyunk részesei, ha lehet mondani ilyen nagyképűen, mert ez csak egy pici rész. De talán, amit mi meg tudunk tenni, az ez, amivel a színház speciális tevékenységével ehhez hozzá tud járulni. Úgy gondolom, hogy ez nagy élmény ezeknek a gyerekeknek, minden évben több előadásunkra jönnek, és ezt folytatni is szeretnénk – árulta el Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány kulturális kiskövetei ezúttal a Csizmadia és a Szélkirály című zenés darabot nézhették meg.

A szórakoztató mesejáték, tánccal tarkított jelenetei hangos nevetésre bírták a gyermekközönséget, köztük a nagyszalontai csapatot, akiknek bőven lesz miről mesélni, ha hazaértek.

 - Nagyon örvendünk ennek a meghívásnak, és nagyon szerencséseknek érezzük magunkat a többi otthonokkal szemben, hogy ennyire közel lakunk az anyaországhoz és lehetőségünk adódik ezeket az előadásokat megnézni – mondta Makai István, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Nagyszalontai Gyermekotthon vezetője.

Az előadás után maga a Szélkirály, azaz Presits Tamás mutatta meg a kicsiknek a botforgatás igazi fortélyait.

Ez alkalommal hat kisgyermek utazott vissza Nagyszalontára, hogy elmeséljék benyomásaikat otthon maradt társaiknak. Ám a misszió folytatódik, így ebben az évben több nehézsorsú fiatal meríthet életre szóló élményt a színház varázslatos világából.

FEL