Nagyszabású energetikai korszerűsítés zajlik a Kövizig irodaépületeiben

2022. október 2. 06:33 | behir.hu

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 402,33 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 412,96 millió forint összköltségvetésű projekt az igazgatóság négy irodaépületének energetikai korszerűsítését fedezi.

A korszerűsítés alá vont négy épület és az építési helyszínek a következők: Központi Székház - Gyula, Városház u. 26., Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat - Gyula, Nagyváradi út 59/B., Szarvasi Szakaszmérnökség - Szarvas, Körös u. 1., Szeghalmi Szakaszmérnökség - Szeghalom, Széchenyi u. 60.

– A projekt célkitűzése, hogy igazgatósági szinten csökkenjen az elsődleges energiafogyasztás (a gáz- és a villamosenergia-felhasználás) és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint növekedjen a megújuló energiaforrásból előállított energia. A fejlesztés kiterjed a négy irodaépület külső határoló szerkezeteinek, valamint a zárófödémeinek utólagos hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére és fűtésük korszerűsítésére. Napelemeket csak a Szarvasi és Szeghalmi Szakaszmérnökségekre telepítünk, ugyanis a Központi Székházon, valamint a gyulai telephelyünkön egy 2015-ben megvalósult pályázat során már elhelyeztünk egy-egy házi méretű napelemes kiserőművet – olvasható az igazgatóság közleményében.

A kivitelezés 2022. augusztus 16-án a munkaterület átadásával megkezdődött. A gyulai helyszíneken hőszigetelési munkák és nyílászárócserék folynak. Szeghalmon az építési vállalkozó elvégezte a fűtési rendszer korszerűsítését. Szarvason szeptember utolsó hetében indul a munka az építőanyagok leszállításával és az állványzat építésével.

A Támogatási Szerződés szerint a projekt fizikai befejezése 2023. november 30. A jelenlegi előrehaladást látva kijelenthető, hogy a befejezési időpont biztonsággal vállalható, a Vállalkozó tervei szerint azonban az építés már az idei évben befejeződhet.

Az energetikai korszerűsítés kivitelezője a Békés-Vill Kft., műszaki ellenőre pedig a Kontroll-Centrum Kft.

A kedvezményezett Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a projekt megvalósulásához 10,63 millió forint önerőt biztosít.

Forrás: Kövizig

 

 

További programok »

Gyula

Röplabda: Több korosztály küzdött a Gyula kupáért

Szombaton rendezték meg a 2023. évi Békés Megyei Nyílt Amatőr Röplabda Bajnokságot, amelynek tétje a Gyula kupa megszerzése volt. A verseny célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a röplabda rendszeres és versenyszerű űzésére, illetve a sportág megyei, regionális népszerűsítése.
2023. február 4. 18:30
FEL