Nagy Márton: enyhítjük a forintra nehezedő nyomást

2022. október 4. 10:00 | behir.hu

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, amit a gáz árának drasztikus emelkedése okozott az elmúlt időszakban – mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen, miután az MVM Csoport közölte, hogy halasztott fizetési lehetőséget kapott a Gazpromtól.

– Mindkét intézkedés a folyó fizetési mérleg problémájának jelentős enyhítését szolgálja – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen, miután az MVM Csoport és a Gazprom megállapodást kötött arról, hogy a következő hat hónapban halasztott fizetési lehetőséget építenek be a köztük lévő szerződésbe, továbbá döntés született a hajdúszoboszlói párnagáz kitermeléséről.

A miniszter közölte: a gáz és a forint árfolyama az elmúlt időszakban összekapcsolódott, azaz jelentős volt a korreláció a két mutató között, emiatt a gáz árának drasztikus emelkedése folyamatosan nyomás alatt tartotta a forintot, miközben a folyó fizetési mérleget is érdemben rontotta. A mostani döntéstől azt várják, hogy az a teher, ami a hazai fizetőeszközre nehezedett, enyhülni fog. Ez javarészt abból is fakadt, hogy az MVM-nek van egy állandó konverziós igénye, mivel a gázt euróban fizeti meg, ráadásul itt is jött egy változás, az MVM-nek korábbi öt helyett harminc napja van az euró beszerzésére.

A másik lényeges változás, hogy a halasztott fizetés a téli hónapokra vonatkozik, egészen márciusig egy meghatározott árat kell fizetni, az afölötti rész megy halasztott fizetésbe. Elmondása szerint hat hónapra a mai 175 euró/Mwh rotterdami tőzsdei gázár mellett 0,5-1 milliárd euró értékű halasztott fizetés keletkezik.

– Ez úgy működik, mint egy ársapka. Ezzel a lépéssel akárhová mehet a gáz ára, nekünk csupán azt az összeget kell megfizetni, ami még elviselhető, ugyanis a felette lévő összeget három esztendőre elnyújtva fizeti meg az állam, amit évente csak egyszer kell teljesíteni – mondta a miniszter. Ugyanakkor jelezte, azt nem mondhatja el, hogy hol található ez az ársapka a gáz esetén, de azt elárulta, hogy a jelenlegi piaci ár alatt van.

A másik lépés, ami egy az egyben javítja a folyó fizetési mérleget, az az, hogy a hajdúszoboszlói tárolóból kiszívják a párnagázt. Ezt úgy írta le, hogy a tárolóban van párna- és kereskedelmi gáz, az előbbi egy szükséges gáz, annak mindig ott kell lennie.

– Minimum 800 millió köbméterről van szó, ami másfél milliárd euró értékű. Ez a kettő együtt nagyon jelentős lépés, több milliárd euróval javítja a mérlegünket, nemcsak ellátásbiztonsági, hanem pénzügyi szempontból is előnyös – hangsúlyozta Nagy Márton. 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Gazdaság

Az energiaárakról tárgyalt a kamara

Az energiaárak emelkedéséről, a vállalkozásokra gyakorolt hatásairól tárgyaltak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési és Innovációs Bizottságának ülésén december elsején. A résztvevők hangsúlyozták a helyzet bonyolult és áttekinthetetlen, kiszolgáltatottnak érzik magukat.
09:19
FEL