Nagy lépést tett a BRSE a kupadöntő felé

2024. február 9. 20:31 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3:1-re nyert a Fatum-Nyíregyháza ellen a női röplabda Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén. Tóth Gábor csapatának így elég két szettet megnyernie a visszavágón a fináléba jutáshoz!

FATUM-NYÍREGYHÁZA–SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA 1:3 (-17, -18, 22, -23)
Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés, Nyíregyháza. Vezette: Adler, Szabó.
NYÍREGYHÁZA: Jeremic 8, Földi 5, Carabali 7, Kocic 36, Galvao 4, Szabó 6. Csere: Tóth F. (libero), Tóth D., Antivero Salinas. Vezetőedző: Adrian Chylinski.
BÉKÉSCSABA: Strumilo 20, Stepanenko 22, Bodnár 11, Pintér 7, Aydinogullari 3, Paskova 17. Csere: Molcsányi (libero), Glemboczki, Kotormán. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Kiválóan kezdett a BRSE és gyorsan három pontos előnyt szerzett. A kétszeres kupagyőztes már hattal is vezetett, a Fatum mestere azonban jókor kért időt, innen még egyszer négyre csökkent a különbség. A hazai csapat ennél közelebb már nem lépett, Dominika Strumilo elemében volt, majd Margarita Stepanenko értékesítette az első szettlabdát (17:25).

A csabaiak az első felvonáshoz hasonlóan jól nyitottak és gyorsan elléptek hárommal (3:6). Ezt követően ugyan zárkózott a szabolcsi gárda, de gyorsan válaszolt a Csaba és magabiztosan lépdelt a hajrá felé. A játszma végén Miroslava Paskova négy ponttal nem hagyott megválaszolatlan kérdést, csapata megduplázta az előnyt (18:25).

A Fatum kedzett jobban, majd amellett, hogy három pontos előnyre tettek szert, a csabaiak feladója, Cansu Aydinogullari egy mentési kísérlet után a földön maradt és csak támogatással hagyta el a játékteret. A helyére Kotormán Réka érkezett, együttese pedig a hatpontos hátrányt követően is egyenlített (21:21). A hajrá azonban a házigazdáé volt, így a tavalyi kupasorozat bronzérmese szépíteni tudott (25:22).

A BRSE ragadta magához a kezdeményezést a negyedik játékrész elején, amikor a hazaiak zárkózni kezdtek, Strumilo állt a csabai gárda élére. A Fatum a hajrához közelítve még egyenlített, de a csabaiak három szettlabdához jutottak, amelyek közül ugyan kettőt még hárított a házigazda a 36 pontig jutó Nina Kocic révén, de jött Miroslava Paskova, aki lezárta a meccset (23:25).

A Swietelsky-Békéscsaba négy játszmában nyert, így két szettgyőzelem is elég lehet a döntőbe jutáshoz a szerdai visszavágón.

 

Így látták a vezetőedzők

 

Adrian Chylinski: Nagy nehézséget okoz, hogy Szaszát (Lászlop Alexandrát – a szerk.) talán a teljes szezonra elvesztettük és két egészséges centerünk maradt. Eleinte mintha nem is hittünk volna abban, hogy ma nyerhetünk, aztán a második szett után változtattunk egy kicsit és elkezdtük a saját játékunkat játszani. Nem adtuk fel és nem is fogjuk, van még egy visszavágó, de ott már az első perctől kezdve hinnünk és harcolnunk kell.

Tóth Gábor: Nagy szívvel akartuk ezt a győzelmet. Természetesen nem jött jól, hogy a kezdőirányítónk megsérült, de azt gondolom, Kotormán Réka remekül helyettesítette Cansut. Számítottunk arra, hogy jönnie kell és „meg kell mentenie a hazát”, ő ezt megtette és jó minőségben röplabdázott, amivel hozzájárult ahhoz, hogy győztünk. Ez egy kupapárharc a sajátos lélektanával, és 0:2 után sem lehetett befejezettnek tekinteni a mérkőzést, hiszen a Nyíregyháza az előző hétvégén innen nyert a MÁV Előre ellen.

 

 

További programok »

Sport

Indul az olimpia – Oláh Barbara képviseli a csabai színeket

Július 26-án pénteken rendezik a 33. Nyári Olimpiai Játékok hivatalos megnyitóját Párizsban, de többek között labdarúgásban, kézilabdában és rögbiben már elindultak a küzdelmek. A magyar csapatot 21 sportágban, 180 sportoló alkotja, Békéscsabát Oláh Barbara gyalogló képviseli.
18:10
FEL