Múzeumok éjszakája – Csaknem 2 ezer program országszerte

Országszerte mintegy 400 intézmény csaknem 2 ezer programmal várja a közönséget június 23-án, a Múzeumok éjszakáján – közölte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzáfűzte: a 16. alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakája kiemelt témája a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viseli. A rendezvény fővárosa 2018-ban Pécs, szóvivője Oláh Gergő zenész, énekes.

A Múzeumok éjszakája az év legnagyobb kulturális eseménye, tavaly mintegy 400 ezer belépést regisztráltak – hangsúlyozta Fekete Péter, aki a sajtótájékoztatón kitért arra is: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 25 millió forinttal támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek összesített költségvetése 45 millió forint.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a fővárosban idén is egységes karszalaggal lehet minden helyszínt és programot látogatni. A karszalagokkal ingyenesen használhatóak a BKK hét útvonalon közlekedő múzeumi körjáratai.

A Múzeumok éjszakája kiemelt médiapartnere idén is a közmédia – mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója, aki úgy fogalmazott: a kulturális javakhoz való hozzáférés javítja az emberek életminőségét.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kulturális stratégiáért felelős igazgatója az eseményen kiemelte, hogy turisztikai szempontból azért is fontos a Múzeumok éjszakája, mert a kulturális kincsek megismerése mellett utazásra is ösztönöz.

 

 

Mindeközben Békés megyében

Békéscsabán két helyszínen is várják az érdeklődőket. A Munkácsy Emlékházban 17 órától kreatív játszóházat tartanak gyerekeknek, ahol kitűzőket készíthetnek és képkeretet hajtogathatnak. Az érdeklődők 19. századi ruhákba bújhatnak, miközben 17.30-tól a budapesti Kalevala Kórus előadása hallható Katonáné Malmos Edit vezetésével. 18 órától a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium diákjainak látványos divatbemutatója kezdődik, de ugyanebben az időpontban “Munkácsy sátrában” élményfotózkodni is lehet. 19 órakor nyílik meg Mester Gábor magángyűjtő lámpásokból álló kiállítása a Vörös Szalonban, majd 20 órakor kinyit a Szentivánéji Casino, ahol szimultán sakk, kártyajátékok, finn totó várja a játékos kedvűeket. Szintén ekkor kezdődik a Mesék Mátyás királyról az Arany János Színkör előadásában. Aki szeretne, bort kóstolhat, de 20.30-tól lesz rendhagyó jelmezes tárlatvezetés, 21 órakor fényfestés a Light Scribblers csapatával, illetve koncert a ZEPP zenekarral.

Ugyancsak Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum különleges programokkal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján. A központi téma a Mátyás király-év lesz, ehhez kapcsolódó programkínálattal várják a szervezők a kicsiket és nagyokat egyaránt, a békéscsabai Gabonamúzeumban.

Gyulán öt helyszínen több mint 30 program várja az érdeklődőket. Az Erkel Ferenc Emlékházban 19 órától Erkel Ferenc zenei hagyatékával ismerkedhetünk meg, majd 20.30-tól az Erkel Ferenc Vegyeskar Kamarakórusa énekel. 19.30 és 21.30 között a Németvárosi Olvasókör süteménykóstolója várja a látogatókat levendulaszörppel a „Cselekvő közösségek” mintaprojekt keretében. A Ladics-házban 19.30-tól, 20.30-tól, 21.30-tól Család és hagyaték címmel élő panoptikum látható a kiállítótérben. A Kohán Képtárban 20 órától performance indul a 3T csoport (Novák Attila, Szuhaj György és Kukár István – NSZK) közreműködésével, 22 órától Új merítés – Kohán képek a raktárból című kiállítás megnyitója kezdődik, majd rendhagyó tárlatvezetés indul Gyarmati Gabriellával, a kiállítás kurátorával, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténészével.

A Gyulai Várban 19 órakor puskalövéssel kezdetét veszi a Múzeumok éjszakája gyulai programja. 20 órától középkori fegyverbemutatót tart a Kerecsényi László Íjász és Szabadidős Sportegyesület fél órával később a középkori büntetésekről hallhatnak a 18 éven felüliek egy tematikus előadás segítségével. 21 órától az Ókörös Trió muzsikál, majd 21.30-tól a Ha az erényöv beszélni tudna… címmel tematikus előadást tartanak, szintén csak 18 éven felülieknek. 22.30-tól középkori fegyverbemutatót tart a Kerecsényi László Íjász és Szabadidős Sportegyesület. Mindeközben megtekinthető lesz a Szigeterőd alapjai – Kézen fog a történelem című film, sőt, bekukkanthatunk a törökkori tábori életképbe is.

Mindeközben az Almásy-kastély Látogatóközpontban 19 órától társastánc bemutató indul a GM Tánciskola, fél órával később pedig a Békéscsabai GM Tánciskola közreműködésével. 19.45-kor kezdődik az Elfeledett történetek nyomában, míg 20 órától Pincetárlat – törökkori holttestek nyomában című tematikus előadás. 20 órától a tortadíszítés fortélyaiba avat be Doktor Zoltán mestercukrász, a Békés Megyei Culinary Team tagja, majd 20.30-tól Pirulni szabad (a grófi háló titkai miatt). 21 órától a PowerBeat ütőegyüttes lesz a színpadon, Fábián István vezetésével, 22 órától pedig a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület Fegyver- és viselet bemutatója kezdődik a 1848/49-es szabadságharc idejéből. 19 és 23 óra  között 30 percenként indul a kapushídtól kisvonat a kiállítóhelyekre a Gyulai Vár – Tájvízház – Kohán Képtár – Erkel Ferenc Emlékház – Ladics-ház – Gyulai Vár útvonalon. A 20.00 és 21.00 órakor induló kisvonat érinti a Húsipari Történeti Múzeumot is. A dottón utazni csak a Múzeumok Éjszakájára szóló belépőjeggyel lehet.

 

 

A programokról részletes információ a www.muzej.hu internetes oldalon található, valamint ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás is segíti a programválasztást.

 

Forrás: MTI, behir.hu

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,