MSZP: Mérgező anyagok az egyik fényesi tanyán

2020. december 5. 08:03 | behir.hu

A párt békéscsabai szervezete egy mérgekkel teli területre hívja fel a figyelmet.

Az MSZP békéscsabai szervezetének közleményét az alábbiakban változtatás nélkül adjuk közre. 

 

Magyarország legveszélyesebb környezetszennyezései közül Békéscsabán is található egy. Ez az „elfelejtett” terület a Fényes tanya 1111. A Greenpeace Magyarország weboldala szerint, itt 150 tonna festéket, festékiszapot, 37 tonna tetraklór-etilént, 9 tonna fáradt olajat, 7 tonna bitument, 5 tonna hígítót és 1 tonna savat tárolnak. Rákkeltő, idegrendszer- és magzatkárosító anyagok.

A szennyezés az Élővíz-csatorna irányába terjed, a szennyeződés közvetlen környezetében mezőgazdasági művelésű szántóföldek találhatóak. A Greenpeace Magyarország szerint a terület kármentesítéséről már évekkel ezelőtt született döntés, megvan az elfogadott kármentesítési terv is, a megvalósítás azonban évekkel ezelőtt elakadt, mert az Országos Környezeti Kármentesítési Programnak 2012 (!?) óta nincs megfelelő gazdája és forrása. Ugyan történtek kisebb-nagyobb beavatkozások, ezek azonban a szennyeződést nem szüntették meg.

Békéscsaba Megyei Jogú Város 2014-2019-ig érvényes Környezetvédelmi Programja meg sem említi ezt a szennyező terület, így a kezeléséről sem ír. Azt már a következő kérdés, hogy miért nincs a városnak hatályos, elfogadott környezetvédelmi programja?

Emlékszünk még a Vandháti úti, volt Patyolat telken történt szennyezésre? Ahol a vegytisztítás során keletkezett hulladék, a szabálytalan tárolás miatt talajszennyezést okozott. Azt akkor hosszú évek alatt, 3 milliárd forintnyi uniós támogatásból sikerült megtisztítani a területet.

A fényesen tárolt veszélyes hulladék további beavatkozás hiányában, kármentés nélkül még tovább mérgezi a környezetünket, az egészségünket. Talán a nagy csinnadrattával beharangozott "Zöldfolyosó projekthez", az élővíz csatorna rendbetételéhez, fejlesztéséhez kapcsolódóan, ezt a sok sok éve húzódó problémát is megoldhatnánk.

Egy éve ismét előkerült a szennyezés témája, de azóta ismét csend van. El kell fogadni, hogy létezik ez a probléma, tudni kell, beszélni kell róla és megoldást kell rá találni. Sürgősen. Azonban ezt a munkát önállóan az önkormányzat nem tudja elvégezni. Ehhez kormányzati vagy Európai Uniós erőforrás, segítség kell.

További programok »

Itthon

Ismét meghosszabbodik az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel december 12-ig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa. Békés megyében továbbra is hat helyszínen várják az oltásra jelentkezőket.
16:49
FEL