Mostanában virágzik az örménygyökér

2016. július 16. 08:45 | Zsíros András

A Körös–Maros Nemzeti Parkban, a Kis-Sárréten él az impozáns, nagy, sárga virágú örménygyökér. Az embermagasságúra is megnövő, feltűnő növény a nyár legforróbb időszakában virágzik. Az Alföldön alig néhány előfordulása ismert, a Dél-Dunántúlon és az északi országrészben gyakoribb. Kedveli a nedvesebb környezetet, de igazából nem válogatós.

Mocsárréteken, árkok, csatornák mentén, magaskórós társulásokban sőt erdőkben, vágásterületeken is előfordul. A Kis-Sárréten is három különféle élőhelyen él, mocsárréten, telepített erdő szélén és szikesedő, zsombékoló gyepmaradványban.

Őshazája Közép-Ázsia, de Európában többfelé, így Magyarországon is megtelepedett, meghonosodott, beilleszkedett az őshonos társulásokba. Megjelenése Európában összefügghet azzal, hogy fontos gyógynövényként ismert, termesztésével is foglalkoznak. Elsősorban emésztési problémákra, légzésjavításra, vérnyomás szabályozására használják, de cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott.

Nem véletlenül fogalmazott így egy idős zsadányi bácsi a 70-es években, az örménygyökérrel kapcsolatban: „Mindenrűl jó!”

Ennek ellenére óva intünk mindenkit a növény gyűjtésétől, hiszen Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt áll.

Forrás: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósága

FEL