Módosulhat jövőre a gyermekesek szabadságolására vonatkozó törvény

2023. november 22. 18:00 | behir.hu

A KDNP három képviselője a munka és a család közötti összhang miatt módosítaná a gyermekesek szabadságolására vonatkozó törvényt. Amennyiben az országgyűlés elfogadja, 2024. januárjától életbe léphet a módosítás.

 „A gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosításáról” címmel törvényjavaslatot nyújtott be Nacsa Lőrinc, Simicskó István és Hollik István. A képviselők javaslata "a munka és a családi élet közötti összhang elősegítése érdekében" modosítaná a munka törvénykönyéről szóló 2012-es törvényt.

Az előterjesztés a következőképpen fogalmaz:

"A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvénynek a 122. § (4a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: »(4a) A munkáltató a 118. § (1)-(2) szerinti pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, amelyre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.«"

A törvény szabadság kiadásáról szóló, módosítandó része eredetileg úgy szól, hogy „a munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki”.

Az idézett rész nem változna, eszerint egy gyermek után továbbra is kettő; két gyermek után négy; több gyermek után hét nap pótszabadság jár majd.

A pótszabadság fogyatékos gyermekenként továbbra is két nappal nőne.

Forrás: parlament.hu

 

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL