Modernizálják a Békéscsaba és Lőkösháza közti vasutat

2020. október 27. 17:40 | behir.hu

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a pályázatot a Békéscsaba és Lőkösháza közötti 30 kilométer modernizálására és kétvágányúsítására.

A megyeszékhelytől a román országhatárig tartó fejlesztésben egyrészt modernizálják a MÁV 120-as jelzésű vasúti vonalát (160 km/h sebességgel haladnak majd a szerelvények), másrészt új vágány építenek a jelenleg is használt mellé – számolt be róla a Magyar Építők. Emellett több állomást is felújítanak Szabadkígyós, Kétegyháza és Lőkösháza megállók is megújulnak, 55 centiméter magas peronokkal, akadálymentesített kialakítással (többek között lifteket és aluljárókat is átadnak majd).

A fejlődő pálya kihasználásához is szükséges csoportkitérőket is építenek (12, 24, illetve 38 darabot), az állomások vágányhálózatával együtt pedig összesen 75 kilométernyi vágányt érint a beruházás. A nagyszabású beruházásban mindemellett megújul a teljes vasúti felsővezeték-hálózat, illetve egy új különszintű vasúti kereszteződést is építenek. Számos más projektelemmel együtt felújítják az összes műtárgyat is és 5,5 kilométernyi zajvédő falat adnak át.

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL